Najveći vazduhoplov na svetu u serijskoj proizvodnji "Antonov 124" sleteo u Beograd 1Foto: Shutterstock/AirP72

Prema podacima internet servisa za praćenje aviona Flajtradar24, u Srbiju, najverovatnije na vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici sleteće civilni transportni avion An-124-100 UR-82008 kompanije „Antonov Airlines“, najveći vazduhoplov koji je ikada serijski proizvođen.

Na Batajnicu je danas, kako je takođe bilo moguće videti na Flajtradaru, sleteo i transportni avion „Il-76MF“ egipatskog ratnog vazduhoplovstva.

Let „Antonova 124“ započeo na međunarodnom aerodromu Pafos, na Kipru. Ovaj aerodrom dom je i vojne vazduhoplovne baze „Andreas Papandreu“ gde su locirani i desantno-jurišni helikopteri Mi-35P koje, upravo od Kipra, Srbija planira da nabavi kako je Tango Six izveštavao u oktobru 2021. godine.

Kupovinu helikoptera iz Kipra, kao dopunu upotrebi manjeg broja prvobitne narudžbine novih helikoptera „Mi-35M“ iz Rusije, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru prošle godine.

Budući da su nove isporuke novih helikoptera ovog tipa upitne, nađena je alternativa u polovnim Kiparskim, kako je Tango Six analizirao krajem 2021. godine.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučiević posetio je u junu ove godine vojnu bazu Pafos, sa koje je poleteo današnji let, uz obilazak upravo polovnih helikoptera koje će Srbija nabaviti.

Uz veliku verovatnoću da se današnjim letom radi o prvim isporukama ovih helikoptera, treba naglasiti da Srbija i Kipar imaju i klijentski odnos budući da je ova zemlja među prvim kupcima samohodne haubice Nora B52 i oklopna vozila Miloš u kojima se nalazi komandni sistem sa sistemom za upravljanje vatrom koji ide uz pomenute haubice.

Početkom oktobra ove godine na Flajtradaru su se na relaciji Pafos-Batajnica mogla pratiti barem dva leta transportnog aviona „An-12B“ registracije UR-11819 ukrajinske kompanije “Motor Sič“. Kako u ovaj tip aviona ne može da se utovari helikopter „Mi-24“, sasvim je moguće da je isporučen deo prateće opreme i/ili naoružanja.

„Antonovi 124“ često su sletali u Srbiju. Poslednji put 2021. godine kada su isporučili poslednje lovce MiG-29 iz Belorusije, 2020. godine kada su prevozili humanitarnu pomoć zbog Korona epidemije i , 2019. godine kada su takođe isporučivali helikoptere ali „Mi-17“, i najzapaženije 2017. godine kada je započela isporuka polovnih MiG-ova 29 iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari