Veća demokratičnost u izboru ombudsmana po mišljenju kragujevačkih čelnika 1Foto: Z.S.M.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, raspisao je 17. novembra Javni poziv za podnošenje prijava za kandidate za Lokalnog ombudsmana i zamenika Lokalnog ombudsmana grada Kragujevca.

Pre tri dana kragujevačka ombudsmanka Vesna Stojadinović reagovala je saopštenjem medijima optuživši gradsku vlast optužuje za pravno nasilje kao i da na taj način pokušavaju da je smene na trećini mandata. Po njoj zakoni i opšti akti ne mogu imati povratno dejstvo.

Upravo ovaj, član 197. Odredbi Ustava Republike Srbije je prekršen i u direktnoj je suprotnosti sa odredbom čl.26 (odnosno čl.41 a) Odluke o izmenama i dopunama odluke o lokalnom ombudsmanu („Sl.list grada Kragujevca“br.34/21) kojim lokalni čelnici pokušavaju da je smene.

Ona tvrdi da su kragujevački čelnici pronašli originalni „kragujevački model” donevši Odluku o izmenama i dopunama odluke o lokalnom ombudsmanu na sednici skupštine grada održanoj 5. novembra koja je, po više osnova, protivustavna i protivzakonita. Takođe, tom odlukom izmenjena je procedura izbora lokalnog ombudsmana i zamenika lokalnog ombudsmana.

– Javni poziv se raspisuje najkasnije 180 dana pre isteka mandata lokalnog ombudsmana, odnosno najkasnije 30 dana po donošenju odluke o prestanku funkcije lokalnog ombudsmana u smislu člana 10. i 11 ove odluke, poseća Vesna Stojadinović, čiji je mandat (previđen da traje pet godina) počeo 1. januara prošle godine.

U svom obraćanju medijima i javnosti Vesna Stojadinović je navela da je Odluka gradskih vlasti o novom načinu izbora ombudsmana i njegovih pomoćnika u suprotnosti i sa Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

– Da smo hteli da smenimo gospođu Stojadinović učinili bismo to u skladu sa važećom odlukom. Naprotiv, ova Odluka ne znači njenu smenu, već njome u mnogo višem stepenu nego do sada uključujemo javnost u izbor zaštitnika prava građana i unapređujemo demokratičnost, kaže Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca, koji je početkom novembra i raspisao poziv za izbor novog ombudsmana i njegovih pomoćnika.

A, po Petrašinoviću se ta odluka odgleda u sledećem:

– Po odredbama odluke iz 2019. godine lokalnog ombudsmana je birala Skupština grada na predlog jedne trećine odbornika. Sada po odredbama koje je propisuje nova Odluka svako lice koje ispunjava uslove može da se javi na javni poziv za lokalnog ombudsmana i njegovog zamenika i, ukoliko ispunjava uslove, može biti predloženo od strane bilo koje odborničke grupe – kako one koja ima 33 odbornika, tako i one koja ima samo tri odbornika u gradskoj Skupštini, ističe on.

On podseća da su načini izbora ombudsmana i ranije menjani u Kragujevcu pa i za vreme njenog mandata.

– Prethodna promena je bila 2019. godine a gospođa Stojdinović je izabrana za zaštitnicu građana tri godine ranije. Tom Odlukom iz 2019. godine propisano je da lokalni ombudsman umesto dva ima jednog zamenika i mandat prestao tadašnjem zaštitniku građana Mihajlu Ignjatoviću i njegovom zameniku Ivanu Kovačeviću. Istovremeno, noj prestaje mandat na vršenju odluke zamenika zaštitnika građana, upravo zbog donošenja nove Odluke o lokalnom ombudsmanu, i biva predložena od jedne trećine odbornika a potom i izabrana na sednici Skupštine grada za lokalnog ombudsmana, podseća Petrašinović, navodeći da onda gospođa Stojadinović nije imala nikakvih primedbi na izmene načina izbora lokalnog ombudsmana.

Novom Odlukom o lokalnom ombudsmanu u Kragujevcu utvrđeno je da je sada on javni funkcioner i da im izborom na ove funkcije prestaju sva prava i dužnosti koje su imali u drugim organima ili na drugim radnim mestima i da mogu isključivo u toku trajanja mandata da se bave funkcijom koju ima lokalni ombudsman, odnosno, njegov zamenik. Biraju se na pet godina i mogu biti ponovo birani na tu dužnost.

Petrašinović ističe da Vesna Stojadinović, takođe može da iskoristi svoje pravo i da se javi na ovaj javni poziv za lokalnog ombudsmana i njegovog zamenika, a da li je to i učinila znaće se kada Skupštinski odbor završi rad i objavi listu kandidata. Očekuje se da će kragujevački ombudsman i njegovi zamenici, po novoj Odluci gradskih vlasti, biti izabrani do kraja godine.

Zabrinutost za građanska prava ili antivakserstvo

Inače, da podsetimo kragujevačka ombudsmanka Vesna Stojadinović, dospela je u žižu javnosti polovinom septembra ove godine kada se obratila saopštenjem u kojem je optužila lokalne (mada, i ostale medije) da je njihovo izveštavanje o kovidu „bilo jednoumno, unisono, horsko, bez ijednog disonantnog tona, skoro kao dirigovano, sa katastrofičnim i crnim vestima, što je dovelo do ’informativne pandemije’, koja je kod ogromnog broja ljudi izazvala anksioznost, strah i paniku i osećaj krivice. Takve informacije su plasirane svakodnevno, 24 sata, bez ijedne ohrabrujuće vesti” navela je ona zbog čega je u javnosti prozivana kao antivakserka.

Po njoj ni na lokalnim, kao i ni na svim ostalim medijima, građani nisu (ili su vrlo retko) imali priliku da čuju mišljenje onih stručnjaka čije se mišljenje razlikuje od mišljenja, takođe, stručnjaka koji su dobijali medijski prostor. Još pre toga oglasila se sa mišljenjem da je uvođenje kovid propusnica diskriminacija prema građanima koji se nisu vakcinisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari