Veći deo Infektivne klinike UKC Niš od danas u Vojnoj bolnici 1Foto: Vesna Torović

Zbog početka radova na zameni unutrašnjih instalacija na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Niš, veći deo klinike, izuzev kovid ambulante, od danas su privremeno preseljeni u prostor Vojne bolnice.

Kako se navodi na sajtu UKC, u Vojnu bolnicu su preseljeni stacionarni deo, kao i hepatološka i opšta ambulanta, dok njena kovid ambulanta ostaje u zgradi Klinike.

“Ovakav način rada biće na snazi do završetka radova”, dodaje se u obaveštenju, bez preciziranja kada će oni biti završeni.

Prema ranije saopštenim podacima, renoviranje Infektivne klinike košta 59,8 miliona dinara sa PDV-om, a novac je izdvojilo Ministarstvo zdravlja.

“U Infektivnu kliniku 60 godina niko nije uložio ništa. Svima onima koji se busaju u grudi da su uradili mnogo za zdravstvo Republike Srbije, ja kažem odgovorno da je tek ova vlast odlučila da zdravstvene ustanove širom Srbije dovede na meru koja priliči građanima Srbije”, rekao je direktor UKC dr Zoran Perišić, inače bivši gradonačelnik Niša.

U ovoj klinici biće kompletno zamenjena vodovodna i kanalizaciona mreža, nabavljene nove sanitarije, te obavljeni prateći građevinski i elektro radovi.

“Takođe je neophodno otkloniti oštećenja nastala zbog prodora atmosferske vode u prostorije Klinike sa oštećenih neprohodnih terasa (jug i sever) i prohodne terase uz bolesničke sobe (na drugom spratu) zapadnog dela klinike”, navodi se u tenderu.

Posao na tenderu dobile su niške firme “Telegra forte” i “Ipi inter projekt inženjering”.

Infektivna klinika je podnela veliki teret tokom epidemije kovida 19, a delimično je sanirana u avgustu 202o. godine, kada je reorganizovano centralno razvođenje gasova.

Neposredno pre te sanacije, lekari ove klinike su u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ukazali na loše uslove rada tokom epidemije, među kojima je i nedostatak centralnog razvoda gasova, zbog čega su “medicinske sestre i tehničari prinuđeni da po ceo dan i noć kotrljaju boce sa kiseonikom po klinici, pa im malo vremena ostaje za terapiju i negu pacijenata”.

 

Uskoro i renoviranje Kardiologije

 Dr Zoran Perišić je najavio i rekonstrukciju Klinike za kardiologiju.

Renoviranje porodilišta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo  “ostaje u vrhu prioriteta” i UKC će ovih dana aplicirati kod resornog Ministarstva za ta sredstva, rekao je on.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari