Većina poslanika protiv uvođenja obaveznog vojnog roka

Šta kažu o: Poslanici Skupštine Srbije za portal Danas.rs o uvođenju vojne obaveze

Ostavite komentar


  1. Napraviti sistem u 21. veku da se za 15 dana od nekoga u samom zamaku madosti, po izabranom sistemu državnog ruleta od 200.000 građana, stvori efikasan vojnik i rasporedi u ratne jedinice je potpuno neodgovorno i neprihvatljivo!
    Šta još treba da nam se desi da se opametimo i ne ponavljamo greške koje smo krvavo osetili na svojoj koži 90. – tih kada su u borbu slana nedovoljno obučena mladost?
    Ovo rešenje zaista liči na parodiju vojske. Ništa se ne postiže na efikasnosti a troše se ogromne narodne pare.
    Koliko znam ukinuto je obavezno služenje vojnog roka a da oko 2.000 mladih ljudi do 27. godine života godišnje može dobrovoljno da odsluži „kompletan“ vojni rok od 6 meseci koji je, iako nedovoljan, etički i stručno apsolutno adekvataniji izvor popune vojske od ovog nakaradbog sada izmišljenog.
    Ne postoji kategorija „malo obučen“ kao što ne možeš biti „malo trudan“ ili „malo mrtav“.
    Kada bi svemu dodali promenjene moralne vrednosti kod mladih ljudi, prigovore savesti i materijalno – socijalne uslove, migracije i sl. shvatili bi svu kompleksnost ovog problema za koje je donešeno nedopustivo površno rešenje radi rešenja.

    1. Normalna vojna služba, kao što je bila tada, bila bi dobra! Ali ovaj novi model, u kojem svaki muškarac, u dobi od 30 godina, koji nisu služili vojsku ili su odslužili u civilu, mora služiti 15 dana! To je katastrofa!

      1. Pretpistavljam da Vi niste služili vojsku, a sad imate više od 30 godina, pa ko veli nek idu ovi mlađi

  2. Ako pogledate Ameriku i Englesku videćete da u javnim službama retko ko može da radi ako nije služio VR. Takođe se u tim zemljama na važnijim funkcijama obavezno nalaze lica koja su služiula VR. Kod nas bi trebalno obavezno da ima odslužen VR lice koje traži dozvolu za oružje i dozvolu za lov. Takođe bi trebalo da se vreme provedeno u vojsci uračuna u radni staž pod imenom Beneficirani rs. Prilikom primanja-zapošljavanja u državnim i javnim službama prednost bi trebala da imaju lica koja su služila VR. Služenje vojnog roka razvija rodoljublje. Zdravo rodoljublje, zdrav osjećaj pripadnosti jednoj naciji i porodici u kojoj čovek živi i u kojoj se školuje.
    Za vreme služenja vr pripadnici jedne nacije jačaju osjećanje zajedničke pripadnosti. Oni su svjesni zajedničke prošlosti. Veruju u neku zajedničku budućnost. Žele sačuvati to svoje zajedništvo i osjećaj jedinstva.

  3. Narocito „volim“ kad se zene izjasnjavaju za obavezno sluzenje vojnog roka a pritom nemaju pojma sta to ustvari znaci! Isto kao i Vulin!

    1. Ne pominji Vulina. Gledam juce iz Predsednistva daje izjave o protestima. Pa zar on nije na vezbi rezervnog sastava? Ili je dobio nagradno odsistvo?

  4. Popuna ratnih jedinica Vojske Srbije vrši licima u rezervnom sastavu koji su za to za to obučavali u različitom periodu u životnoj dobi do 27 godina u trajanju od 18, 12, 9, 6 ili 1 mesec po novom za lica preko 30 godina. Logičan zaključak je da se omjer obučenosti vojnika kreče od 1:6 do 1:18 što opet znači da bi i stepen efikasnosti ali i ugroženosti pojedinca u borbi bio bi nedopustivo individualno različit čime je država stvorila visok stepen diskriminacije prema delu svojih građana.Trenutno, u uslovima kada je ukinut obavezni vojni rok, da bi se dobio ratni raspored treba da se do 27. godine po želji DOBROVOLJNO odsluži vojni rok od 6 mesec, lica od 27 do 30 godina zakon uopšte ne tretira ali za građane kada napune 30 godina života kreće prava hajka države, primoravaju se da OBAVEZNO završe jednomesečnu obuku, 6 puta kraću obuku od propisanog trajanja vojnog roka, što znači 6 puta manju borbenu osposobljenost ali i 6 puta manju sposobnost lične zaštite i preživljavanja u stvarnoj borbenoj situaciji čime se čini VIŠESTRUKA DISKRIMINACIJA tih građa i stvaraju potencijalno rizične bezbednosne situacije u ratnim uslovima.
    „Skrpljen“ je takav nakaradan, nerealan, sam sebi kontradiktoran, diskriminatorski zakon koji obaveze građana u starosnom dobu od 18 do 30 godina deli na tri kategorije sa dijametralno različitim pravima, dužnostima i obavezama a vrhunac svega je što isti NE OBEZBEĐUJE neophodno podmlađivanje kao i potreban nivo obučenosti rezervnog sastava vojske.

  5. da je neko toliko nestručan i nezreo i da u svojoj glavi projektuje da se za 15 dana stvara savremeni vojnik.

    Koncepcija naoružanog naroda je propala i više nikada neće biti ostvariva pogotovu na ovim prostorima.

  6. Bio sam u vojsci kad je ona bila mnogo ozbiljnija nego danas i apsolutno sam protiv obaveznog služenja. A pitao bih važne “ stručnjake “ kako zamišljaju obuku od petnaest dana kad se danas ratuje avionima, drugovima,krstarecim raketama…? A šta bi vi naučili na obuci-rukovanje AK- 47? Na kraju krajeva onaj ko želi da ide u vojsku neka se prijavi za profesionalnu.

  7. U zakonu o vojnoj obavezi piše:
    – da služenje vojnog roka generalno NIJE OBAVEZNO,
    – da je uvedena institucija prigovora savesti,
    – da lica do navršene 27.g mogu DOBROVOLJNO da služe vojni rok od 6 meseci i da je to kao i ranije uslov ratni raspored,
    – lica od 27. do 30.g zakon uopšte ne tretira,
    – najnovije, za lica preko 30.g, NIŠTA NE VAŽI što je propisano za one do 27. g (i one od 27. do 30.g) tako da oni imaju obavezu, MORAJU, da završe „vojnu obuku“ od 15 + 15 dana (igrom termina zamenjeno služenje vojnog roka od 6 meseci) što je sada novokonponovana garancija za ratni raspored zajedno sa onima koji su tu garanciju stekli za 9, 12, 15 ili 18 meseci.
    Da li je ova zemlja toliko bogata da na ovakav način beskorisno arči i razbacuje narodne pare?

  8. U zapadnoj Evropi živi oko milion Srba! Niko od njih se neće vratiti u Srbiju, jer kad jednom napune 30 godina, moraju se priključiti vojsci! Niko od njih neće želeti da prihvati srpsko državljanstvo i živi u Srbiji. Zbog ovog novog vojnog zakona, Srbija je neprivlačna za ove ljude. Živim u inostranstvu, zbog novog zakona nikada se neću vratiti. Čim prihvatim srpsko državljanstvo i živim u Srbiji, moram da pređem na vojsku (sa 30 godina)! Ne, hvala!Normalna vojna služba, kao što je bila tada, bila bi dobra! Ali ovaj novi model, u kojem svaki muškarac, u dobi od 30 godina, koji nisu služili vojsku ili su odslužili u civilu, mora služiti 15 dana! To je katastrofa!

    1. Pa to je bio jedan od motiva ove klike ovde da ogadi na bilo koji način Srbiju dijaspori jer ih ne žele u zemlji da im narušavaju indoktrinaciju naroda i očiglednu lažljivu propagandu, kako smo najbolji, najjači i kako najbrže rastemo kao i ostale budalaštine. Stotinu puta ponovljena laž i to na dnevnom nivou iz nebuloznih usta jurišnika ove sulude vlasti postaje za njih same i njihovo glasačko stado istina iako je zapravo sirota, lažljiva do srži i bedna.

  9. Ko nema život il mu je dosadno il voli da sila boga ne moli, nek ide u vojsku. Mi ostali ćemo nastaviti živote koji se ne zasnivaju na stalnom strahu od rata ili mržnji prema koMšijama.Dok se sva normalna društva unapređuju u mirnodopskim uslovima , Srbija i dalje planira kako da što više građana vrati u rovove. Svako ko misli dobrro ovom narodu treba da odbije poziv u ovu vulinovu vojsku, ima mnogo prečih stvari za srediti u ovoj raspaloj Srbiji nego se igrati vojske s drvenim puškama.

  10. Svaki iole iskusniji vojni komandant bi u slučaju rata sve te „petnastodnevne vojnike“ odmah po javljanju u jedinicu odmah vratio njihovim kućama.
    Ko ima realnu predstavu o ratu ili ratno iskustvo dobro zna da takvi neobučeni pojedinci predstavljaju „glinene golubove“ i veliki potencijalni problem za bezbednost ostalih pripadnika jedinice.

    Sistem odbrane je izuzetno ozbiljan i bitan državni segment pa je upravo zbog toga još više zabrinjavajuće da se ta ista država opredelila za rešenje od koje ona sama nema apsolutno nikakve funkcionalne kofisti.

  11. U drzavi koja je prvenstveno maceha vecini svojih gradjana, iz koje zele pobeci kao mladji, tako i mi malo stariji, ovo pitanje je necuveno! Znaci sve nam uzimaju i naplacuju, cene su kao da zivimo u Svedskoj i sad ce neko da prica o uvodjenju vojnog roka… Treba da se stide!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.