"Velika je radost davati drugima" 1

Primarijus dr Predrag Tojić, jedan od laureata najviše gradske nagrade, čitav svoj radni vek posvetio je brizi o zdravlju ljudi, i bio društveno angažovan na mnogim poljima.

 Od 1975. radi u šabačkom Zdravstvenom centru kao lekar i specijalista anestezije, a šest godina obavljao je dužnost direktora Šabačke bolnice. Za sve to vreme nijednog dana nije bio na bolovanju, a devedesetih godina dobrovoljno je bio angažovan u ratnim bolnicama kao i u prihvatu izbeglica.
U tri mandata bio je član Predsedništva Srpskog lekarskog društva, a njegovom zaslugom na čelu podružnice SLD podignut je spomenik dr Lazi Lazareviću u Šapcu. Član je Udruženja književnika Srbije, a od 2008. do 2012. godine bio je državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu. Nedavno je izabran za potpredsednika Fondacije „Stanislav Vinaver“.

– U suštini čovek je misleće biće i u skladu s time treba da živi i deluje u slobodi. Uz to pripadamo hrišćanskoj civilizaciji sa najvažnijim vrednostima slobode, istine, pravde, i tako treba i da se ponašamo prema drugima. U svom životu činio sam sve što je u duhu hrišćanstva i ljudskog dostojanstva. Sve moje činjenje bilo je u smislu zaštite drugih od sebe i zaštiti druge da slobodno misle i delaju.

Civilizacijski kredo je da čovek ne gleda toliko na materijalnu stranu i bude rob te materijalnosti, ali nažalost pokazalo se da su u ovom vremenu lični interesi preovlađujući. Velika je radost davanja drugima, a krajnja svrha je služenje čoveku u duhovnom smislu, kaže povodom ove nagrade dr Tojić.

Laureati najviše gradske nagrade

Najviša nagrada Grada Šapca “22. april” ustanovljena je pre tri godine. Ove godine priznanja su dobili: za razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava nagrađeni su list Danas i prim. dr Predrag Tojić; za ukupan ekonomski razvoj i promociju grada nagrađen je Živorad Arsenović, vlasnik preduzeća “Comex“, a za razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica Brend “Zadruga“. Preduzeće “Comex” osnovano je 1990. godine, i jedno je od najuspešnijih u Srbiji. Zapošljava više od stotinu radnika, a prepoznatljivo je po štampanju ambalaže za značajne brendove.

Oaza slobodnog novinarstva‘]

Šabac slovi i kao oaza slobodnog novinarstva. Ovde je na osnovu konkursa za medijske sadržaje izdvojeno 40 miliona dinara, sednice gradske skupštine prenose dve TV kuće, a na TV Šabac u nedostatku slobodnih medija u prestonici gostuju ugledni intelektualci i stvaraoci koje je vlast označila kao opoziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari