Finansijski centar sveta Njujork dobiće sutra novog gradonačelnika na izborima između demokrate Bila de Blazija i Džozefa Lote.

Najveće šanse da zameni dosadašnjeg gradonačelnika u tri mandata Majkla Blumberga, koji više nema prava da se kandiduje, ankete daju demokrati De Blaziju, kritičaru dosadašnjih bezbednosnih mera i podela u gradu. Na prethodnih pet izbora za gradonačelnika pobeđivali su republikanski kandidati ili političari koji su uživali podršku Republikanske partije. Republikanac Rudolf Đulijani izabran je 1993. i 1997, dok je 2001, 2005. i 2009. pobedio Majkl Blumberg, koji je Republikansku partiju napustio 2001. godine.

I De Blazio (53) i Lota (59) imaju iskustva u gradskoj administraciji – kandidat demokrata je bio savetnik prvog crnog gradonačelnika Njujorka Dejvida Dinkinsa i član njujorške skupštine pre nego što je pre četiri godine postao ombudsman. Lota je bio na čelu njujorškog gradskog saobraćajnog preduzeća i zamenik gradonačelnika za vreme Đulijanija. De Blazio je u svojoj kampanji, u kojoj je naglasak bio na „priči o dva grada“ kao izrazu podela na bogate i siromašne, predložio da se povećaju porezi bogatim Njujorčanima kako bi se obezbedila obdaništa za svu decu i založio se za snižavanje cena stanovanja.

Kandidat demokrata, koji ima rasno mešovitu porodicu, tražio je preispitivanje propisa koji njujorškoj policiji omogućava pretres građana koji deluju sumnjivo, navodeći da je takav propis diskiminatorski prema crncima i građanima hispanskog porekla. Lota navodi da se program „zaustavi i pretresi“ mora donekle promeniti, ali i zadržati kako se „policiji ne bi vezale ruke“. On je poručio da je njegov rival „mek“ prema kriminalu i da bi vratio Njujork u sedamdesete i osamdesete, kada je, kako je rekao, bilo i po „2.000 ubistava godišnje“.

De Blazio je u kampanji naglasak stavio i na svoju rasno mešovitu porodicu. Njegova supruga je Afroamerikanka koja se svojevremeno izjasnila kao lezbijka. U kampanji su se pojavljivali i njegova kćerka i sin koji ima „afro“ frizuru. Lota je tokom kampanje podržavao bezbednosnu Blumbergovu politiku, dok je De Blazio stavio do znanja da želi da raskine s Blumbergovom erom – što podržavaju i građani Njujorka, jer, kako pokazuju ankete, tri četvrtine Njujorčana želi da grad krene drugačijem putem posle 12 godina vladavine Blumberga.

Poslednje ankete pokazuju da De Blazio ima podršku oko 65 odsto birača, dok Lotu podržava 26 odsto. U Njujorku na šest registrovanih glasača demokrata dolazi jedan republikanac. Beli glasači koji su pomogli u izboru republikanskih gradonačelnika Đulijanija i Blumberga, sada predstavljaju „manje jaku političku snagu u gradu u kojem etničke i rasne manjine sada čine većinu stanovništva“, piše Njujork tajms.

U utorak posle prvog ponedeljka u novembru se u SAD tradicionalno glasa za izabrane zvaničnike. Ovog utorka, pored niza lokalnih izbora, biraće se i nekoliko guvernera, dva senatora i šest kongresmena.

Televizijski duel

U televizijskom duelu u utorak, nedelju dana uoči izbora, De Blazio je optuživao Lotu da „širi strah“, dok je Lota kritikovao rivala da obećava stvari koje ne može ispuniti. Lota je rekao da on ima iskustva da održi snažan, bezbedan i zaštićen Njujork i da bi izborom rivala Njujorčani dobili „nebezbedne ulice, nebezbedne škole i nebezbednu fiskalnu politiku“. Kandidat demokrata je u duelu ponovio „priču o dva grada“ i obećao da će se kao gradonačelnik usredsrediti na potrebu da se obezbedi dostupno stanovanje, državne bolnice i druge pogodnosti koje koriste svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari