Jubilarni 10. festival kratke priče „Kikinda short“ počeo je juče u mestu svoga osnivanja – Kikindi, a narednih dana festival će se održavati u Zrenjaninu i Beogradu. Gosti festivala su pisci iz Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije, Lihtenštajna, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Španije i Bosne i Hercegovine, Švedske i Srbije a posetioci će na licu mesta slušati čitanje priča od njihovih autora. Španski pisac Santjago Pahares kaže da ovaj festival povezuje pisce koji i posle tog susreta nastavljaju komunikaciju, razmenu ideja i druženje.

– Obično festivale čine velikim pisci koji na njima gostuju, dok je sa festivalom u Kikindi obratno – naveo je Pahares.

Osnivač festivala Srđan Papić rekao je da će za razliku od prethodnih godina, na jubilarnom festivalskom izdanju ponovo učestvovati petoro od ukupno 160 autora koji su gostovali i u ranijim festivalima.

– Pet učesnika izabrano je na konkursu, dok su ostale autore izabrali organizatori i selektori festivala. Jubilarno izdanje zadržalo je koncept panoramskog pregleda kratke priče – naveo je Papić.

Papić je rekao da zbog nedostatka novca ove godine nije organizovana regionalna programska razmena i gostovanje autora u Segedinu, kao što se desilo 2014. godine. Na festivalu Kikinda Šort gostuju pisci Faruk Šehić, Petar Denčev, Rade Jarak, Slađan Lipovec, Roman Simić, Danijel Batliner, Laslo Kiš, Rumena Bužarovska, Sofi Kuk, Kozmin Perca, Matjaž Brulc, Santjago Pahares, Šan Melangel Dafid i Slobodan Tišma. Javna čitanja biće organizovana 1. i 2. jula u Kikindi, 3. jula u Zrenjaninu u Gradskoj bašti. Program će voditi Mirjana Đurđević, Vladimir Arsenić, Srđan Papić i Marko Pogačar. Festival u Zrenjaninu podržali su Grad Zrenjanin, Turistička organizacija Zrenjanin, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i Udruženje Skaska.

Poslednjeg dana festivala, 4. jula pisci se sele u Ustanovu kulture Parobrod u Beogradu, gde će učestvovati i pisac iz Švedske na rezidencijalnom boravku u Krokodilovoj kući za pisce. Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Fondacije Traduki, Fondacije za kulturu iz Lihtenštajna, institucije iz Velsa i Mađarske, gradske uprave Zrenjanina i Turističkog centra Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari