Rade Veljanovskifoto FoNet Milica Vuckovic

Član radne grupe za pripremu novog Zakona o elektronskim medijima Rade Veljanovski ocenio je danas da su opravdane kritike koje se u stručnoj i opštoj javnosti u Srbiji čuju na račun Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Veljanovski je na panel diskusiji „REM i novi Zakon o elektronskim medijima“ u Beogradu podsetio da je medijska strategija, koja je doneta u saradnji predstavnika Vlade Srbije, novinarskih i medijskih udruženja i medijskih stručnjaka izričito predviđa depolitizaciju REM-a.

Naveo je da strategija predviđa i izbor novog saveta tog regulatora nakon usvajanja zakona, što, kako je dodao, koincidira sa zahtevima koji se čuju i na protestima građana.

„Od ovih zahteva se ne sme odustati i nužno je da se sa javnom raspravom o Zakonu o elektronsim medijima i Zakonu o javnom informisanju i medijima počne što pre i da oni uđu u proceduru usvajanja u Narodnoj skupštini, do leta“, rekao je Veljanovski.

Profesorka Dubravka Valić Nedeljković, prezentujući na panelu istraživanje monitoringa javnih servisa, komercijalnih medija sa nacionalnim pokrivanjem i kablovskih televizija, navela je da je polarizacija u kontekstu subjekta vidna.

„Javni servisi i komercijalni pružaoci medijskih usluga insistiraju na subjektima iz redova vlasti, a kablovske televizije na onima iz opozicije, stručnjacima i građanima“, kazala je ona.

Monitoring 10.000 minuta informtivnog programa javnih servisa, komercijalnih i kablovskih (N1, Nova S) pružalaca medijskih usluga, prema njenim rečima, pokazao je „suštinski različito viđenje svakodnevice u Srbiji i uređivačkog opredeljenja o tome šta je to javni interes vredan medijske pažnje“.

„Javni servisi i komercijalni mediji su promoteri vlasti, a kablovski emiteri kritički sagledavaju svakodnevicu u Srbiji“, navela je Valić Nedeljković.

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović kazao je da šestomesečni monitorning dnevnika televizija sa nacionalnim pokrivanjem pokazuje trend kršenja članova Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Dodao je da navedene televizije svojim izveštavanjem daju i medijsku podršku kršenju članova zakona kojim se regulišu nadležnosti predsednika Srbije, na način „da se on bavi temama i prioritetima koji su u nadležnosti predsednika Vlade“.

„Savet REM-a nikada nije reagovao kako sankcionisanjem, tako i izdavanjem uputstava televizijama. Medijska zastupljenost političkih stranka i vlasti i opozicije je minorna na televizijama sa nacionalnim pokrivanjem čime se posredno utiče na smanjenje demokratije u državi i uspostavljenje i legitimizaciju lične vlasti“, rekao je Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari