Venecuela je juče gotovo završila raspoređivanje na hiljade vojnika duž granice s Kolumbijom, saopštili su vojni zvaničnici u Karakasu. „Rasporedili smo između 85 i 90 odsto trupa“, izjavio je general Hesus Gonzales. Predsednik Venecuele naredio je i raspoređivanje tenkova i slanje letelica.

Venecuela je juče gotovo završila raspoređivanje na hiljade vojnika duž granice s Kolumbijom, saopštili su vojni zvaničnici u Karakasu. „Rasporedili smo između 85 i 90 odsto trupa“, izjavio je general Hesus Gonzales. Predsednik Venecuele naredio je i raspoređivanje tenkova i slanje letelica. Vojni kamioni i tenkovi Venecuele koji se kreću ka zapadu i 10 mobilisanih bataljona, kao i ekvadorske trupe koje se pomeraju ka kolumbijskoj granici s druge strane Anda, ukazuju na postojeći rizik od rata u Južnoj Americi. Venecuela je takođe počela da zatvara prelaze duž gotovo 2,5 kilometara dugačke granice u nastojanju da izoluje svog suseda Kolumbiju.
Kolumbijske snage ubile su protekle subote lidera Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) Raula Rejesa i još 16 pripadnika ove pobunjeničke grupe na teritoriji Ekvadora, što je podstaklo pravi diplomatski rat između Kolumbije, Ekvadora i Venecuele. Na vanrednoj sednici Organizacije američkih država (OAS) Ekvador je juče zatražio osudu Kolumbije zbog ugrožavanja njegove teritorije. OAS je održao vanrednu sednicu u Vašingtonu u nastojanju da pronađe rešenje diplomatske krize nastale između tri južnoameričke države pošto je predsednik SAD Džordž Buš stao na stranu Kolumbije koja je ključni saveznik njegove administracije u Latinskoj Americi. Buš je optužio Venecuelu za „provokativne manevre“ i rekao da je uz Bogotu i da podržava rat koji ona vodi protiv terorizma.
Ministar pravde Venecuele Ramon Rodrigez Čakin rekao je da se Vašington nalazi iza akcija Kolumbije.
Kolumbijski ambasador u OAS Kamilo Ospina negirao je postojanje bilo kakvog upada na ekvadorsku teritoriju. On je rekao da je kolumbijska vojska pucala na pobunjenički kamp FARC iz helikoptera u kolumbijskom vazdušnom prostoru i optužio Ekvador i Venecuelu da imaju veze s pobunjenicima.
Predsednik Ekvadora Rafael Korea započeo je turneju po Peruu i Brazilu nazivajući kolumbijskog predsednika Alvara Uribea lažovom koji je „želeo rat“. On je upozorio da ukoliko ovaj napad prođe nekažnjeno, „ceo region će biti u opasnosti“ jer sledeća žrtva bi mogla biti – Peru, Brazil, Venecuela, Bolivija ili bilo koja druga zemlja“.
Ekvadorski predsednik takođe je izjavio da su Kolumbijci izveli upad na teritoriju njegove zemlje kako bi sprečili oslobađanje 700 talaca koje pobunjenička grupa drži. FARC je s druge strane rekao da je ovakva situacija ozbiljno ugrozila šanse za dalja puštanja ovih talaca, među kojima se nalazi i Ingrid Betankort, francusko-kolumbijski političar.
U međuvremenu, kolumbijski predsednik Alvaro Uribe rekao je da će njegova vlada od Međunarodnog krivičnog suda zatražiti da podigne tužbu protiv venecuelanskog kolege Uga Čavesa. Iako je rekao da će njegova vojska napadati FARC „gde god oni bili“, Uribe je obećao da neće dozvoliti da Kolumbija bude uvučena u otvoreni rat. „Kolumbija nikada nije bila zemlja koja bi ratovala sa svojim susedima“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari