Veran Matić: Odluka suda u Strazburu o dodeli 1.000 evra Radonjiću i Romiću bez uticaja na presudu za ubistvo Ćuruvije 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Nepravosnažna presuda Evropskog suda za ljudska prava kojom je optuženima za organizovanje i realizaciju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, dodeljena naknada nematerijalne štete u iznosu od po 1.000 evra zbog dužine trajanja pritvora i zbog trajanja postupka pred Ustavnim sudom o toj žalbi, nema nikakav uticaj na samo suđenje za koje su optuženi – za ubistvo Slavka Ćuruvije, kaže za Danas predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić.

Podsetimo, Evropski sud za ljudska prava je naložio Srbiji da dvojici bivših pripadnika RDB-a koji su prvostepeno osuđeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, isplati po hiljadu evra nematerijalne štete.

Sud u Strazburu je našao da su oni bili u pritvoru duže nego što je bilo neophodno, te da Ustavni sud nije ažurno odlučivao o rešenju kojim je njima produžavan pritvor. Na taj način, ističe se u odluci, njima su u dve tačke povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Matić ističe da ta presuda nije od značaja za činjenice i dokaze koji su izvedeni u postupku, a time ni za donošenje konačne presude u slučaju ovog brutalnog ubistva.

– Takođe, ta odluka ne može da umanji njihovu odgovornost, koja je nesumnjivo utvrđena u dve prvostepene presude kojima je Radonjiću i Romiću već izrečena kazna zatvora od 30 i 20 godina za ovaj težak zločin, ističe Matić.

On dodaje da je za naše društvo ključna presuda za ubistvo novinara i adekvatno kažnjavanje odgovornih, a ne dužina trajanja njihovog pritvora, koja spada u domen ljudskih prava optuženih u ovom predmetu.

– Da li je pritvor trajao duže nego što je trebalo o je pitanje za Evropski sud koji je doneo ovakvu odluku, kao i za domaće pravosuđe koje je razmatralo trajanje njihovog pritvora. Sve okolnosti vezane za slučaj ubistva Slavka Ćuruvije koje su rasvetljene u dosadašnjem toku postupka ukazuju da je državni bezbednosni aparat najbrutalnije i najbezobzirnije zloupotrebljen za ubistvo novinara zbog argumentovane kritike tadašnjeg režima, navodi Matić.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović koja zastupa Milana Radonjića i Ratka Romića komentarišući odluku Evropskog suda za ljudska prava ističe da tako to izgleda kad odlučuje nepristrasan sud.

– Ja nemam šta da dodam osim da sam baš srećna, kao i uvek kad pravo odnese pobedu nad kršenjem prava. Sigurno je da će ovi ovde zauzeti stavovi i sudska praksa biti od značaja u drugim slučajevima za sve druge ljude kojima su ozbiljno narušena ljudska prava koja štiti Evropska konvencija o ljudskim pravima. Put do ove odluke je bio dug i trnovit, ali rad i upornost su dali rezultat na koji sam veoma ponosna i koji će se pamtiti i citirati, navodi Dobričanin Nikodinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari