Veranu Matiću u Hrvatskoj dodeljena medalja sa plaketom "Svetozar Pribičević“ 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Na tradicionalnom Božićnom prijemu Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, a među dobitnicima je i specijalni izaslanik predsednika Srbije Veran Matić kome je dodeljena medalja sa plaketom „Svetozar Pribičević“, saopštio je danas Fond B92.

U obrazloženju za nagradu „Svetozar Pribičević“ za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa naglašava se da je Matić svojim dugogodišnjim delovanjem na planu pitanja nestalih i komemorizacije i memorijalizacije žrtava rata 1991-1995. godine dao najbolji mogući primer odlučnosti i posvećenosti svakako največem teretu u odnosima dva naroda i dve zemlje.

Matić je u svom obraćanju istakao da je teret rata u Hrvatskoj i dalje pretežak, ali da solidarnost koja se danas praktikuje mora i biti u većoj meri prisutna kada se govori o potrazi za nestalima iz ratova tokom devedesetih.

Od kada sam počeo da se bavim ovom temom, ističem da je nemoguće napraviti ozbiljniji iskorak bez zajedništva u potrazi, zajedničkih aktivnosti nadležnih insitucija, ali i veterana i porodica nestalih iz celog regiona. Empatija, prepoznavanje patnji drugih i zajednička akcija mogu nam svima biti od velike pomoći u ovoj humanitarnoj aktivnosti, poručio je Matić.

On je ukazao da u odnosima Hrvatske i Srbije nema sastanka na vrhu još od 2018. godine, „nema tog iskoraka koji građani očigledno iščekuju“.

Mnogi od njih su u međuvremenu normalizovali svoje međusobne odnose i obnovili ili uspostavili prijateljstva. Kao što su to učinili privrednici, nevladine organizacije i institucije kulture odavno, konstatovao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari