Veritas: Za zločin u Gospiću i ubistvo 125 Srba osuđeno samo troje 1Foto: Shutterstock/M-Production

Dokumentaciono informativni centar Veritas saopštio je danas da su samo tri osobe osuđene za zločin u jesen 1991, kada je u Gospiću i okolnim mestima Hrvatska vojska i policija, raznim načinima na više mesta ubila najmanje 125 osoba, od toga skoro polovinu od 16. do 18. oktobra.

Po navodima Veritasa, likvidirani su uglavnom viđeniji Srbi koji su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom režimu, među ubijenima bilo je 39 žena, a do sada su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci 56 stradalih, dok se za ostalima još traga.

„Međunarodne i domaće institucije i organizacije iz godine u godinu pitaju zašto nisu procesuirani i ostali pripadnici hrvatske vojske i policije za koje je ‘van svake sumnje’ u tom sudskom postupku utvrđeno da su planirali, hapsili i učestvovali u likvidacijama gospićkih Srba, po komandnoj ili individualnoj odgovornosti“, piše u saopštenju.

Veritas navodi da bi trebalo da bude procesuirano više desetina pripadnika hrvatske vojske i policije, od kojih su neki i danas na visokim funkcijama i položajima u vojsci, policiji i vlasti, a kako se ističe porodice žrtava posebno uznemirava saznanje da su sva trojica osuđenih već odavno na slobodi dok se ništa ne preduzima u pronalaženju ostalih 69 posmrtnih ostataka njihovih najmilijih.

Kako je navedeno, tužilaštvo Haškog tribunala je, ubrzo po osnivanju, vodilo intenzivnu istragu o ovom događaju i slučaj je, pre nego je optužnica podignuta, ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci je u martu 2001. godine podiglo optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a teretilo ih je za bezrazložno hapšenje i likvidaciju najmanje 50 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari