Vesela sholastika ili naučna revolucija u srednjem veku

PREDLOG ZA PREVOĐENJE

Ostavite komentar


  1. Odličan izbor! Bio je to početak puta ka otvorenom društvu. O odnosu ortodoksne i kritičke svesti ništa tako plastično ne govori nego kada se uporede njihovi tekstovi iz istog perioda; tako na primer, u jednom vizantijskom tekstu čitamo: „Jovan je posedovao pravu nauku i nisu mu bile potrebne ni gramatičke beznačajnosti, ni poznavanje Homerovih brbljarija, niti laži besednika… On se nije služio ni sofizmima, ni silogizmima koji su samo paukova mreža. Astronomiju, geometriju, aritmetiku smatrao je nepostojećim stvarima…“ U tekstu sa Pariskog univerziteta čitamo, pak: „Sakupio sam ‘mirakule’ Device, preuzete iz opisa koje sam pronašao u knjižari svete Genoveve u Parizu i stavio sam ih u stihove za svoje pariske studente kako bih im pružio živ primer… Materijalni predmet ove knjige čuda su svete Device. Međutim, umetnuo sam i činjenice koje se odnose na fiziku, astronomiju i teologiju… Konačni razlog počiva, naime, u trajnoj veri u Hrista. A ona pretpostavlja teologiju, poštovanje fizike i astronomije.“ O novom smeru razmišljanja koji je zavladao u evropskim gradovima i univerzitetima možda najbolje svedoče reči Honorija: „Nema drugog autoriteta do istine dokazane razumom“! „Danas je neobrazovani sveštenik isto što i plemić koji ne zna ratovati“! Štaviše, teologija se poziva na razum, te i ona želi postati nauka.

  2. U nodernom drustvu postoji organizoivani napad na svaku vrstu Hriscanstva i na naucne, duhovne i moralne domete koji su ostvareni u pomenutom periodu.
    Crna legenda, kojom je napadnuta Sveta inkvizicija, Bordzije i Papstvo, samo govore o tome koliko bi nam institucija Svete inkvizicije bila korisna u vremenu urusavanja svih moralnih vrednosti u 21. veku!
    Nadam se da ce Jezuitski Antihrist biti uklonjen iz Vatikana i da mozemo ocetivati povratak Bozjim zapovestima.
    Povratak Svete inkvizicije trebalo da omoguci zakonsko sankcionisanje javnog promovisanja i privatnog upraznjavanja vradzbina i praznoverja i trebalo bi da sankcionise sve oblike sodomije!

      1. O neophidnosti povlacenja linije izmedju morala i nemorala.
        Skolasticke rasprave nisu rezulrirale kompleksnim matematickim formulama i otkricima na polju primenjene fizike, ali su dale prilicno dobra tumacenja o tome sta je covek, sta je porodica, sta je vrlina i koji je odnos izmedju ljudi i njihove okoline.
        Modernizacija i reforma najvece postojece crkve (Katolicke crkve) je duboko ugrozila vezivno tkivo koje prozima savremeni svet.
        Dr Taylor Marshall je nedavno objavio i knjigu (‘Infiltration’) o infiltraciji u crkvu….

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.