Veselinović: Policija se povukla na komandu “počinje intervencija” 1Foto: Dimitrije Petrović

Policija koja je juče obezbeđivala blokadu saobraćaja u Šapcu, povukla se odmah po prijemu naredbe da “intervencija počinje” i propustila najpre bager koji je pokušao da razbije masu građana, a zatim i službene crne “škode” iz kojih je izašlo više od 20 maskiranih batinaša i demonstrante napalo šipkama i čekićima, kaže za Danas Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd, koji je prisustvovao blokadi i uživo prenosio protest građana nezadovoljnih izglasavanjem zakona o eksproprijaciji i referendumu.

– Kada se sa neke motorole jednog od policajaca u civilu čula naredba “počinje intervencija”, očekivali smo da će kordon verovatno krenuti bliže ljudima na blokadi i probati da ih izgura i oslobodi put. Oni su, međutim, svi ušli u vozila, okrenuli se i otišli, da bi propustili bager da “raščisti” demonstrante, a za njim šest ili sedam crnih službenih “škoda” iz koji su istrčali maskirani batinaši, naoružani motkama i čekićima, koji su nasrtali i udarali okupljene građane, priča Veselinović.

On je dodao da maskirane nasilnike sugrađani prepoznaju kao mahom lokalne sitne kriminalce, te da su oni doveženi u službenim “škodama”, kako bi raščistili put koloni autobusa sa pristalicama SNS, koji su se zaputili u Beograd, na skupštinu stranke. Tokom sukoba, na snimcima se mogu čuti građani koji prepoznaju i imenuju lokalne SNS funkcionere, koji su u jednom trenutku sukoba, izašli iz vozila i komunicirali sa nekima od nasilnika.

Juče je policija u Šapcu privela trojicu demonstranata, dok je jedan od njih još uvek u 48-časovnom pritvoru, dok niko od grupe, po svemu sudeći stranačkih batinaša nije uhapšen.

– To je mali grad, tamo su svi sa obe strane znali ko je ko, znaju se i imena, i vozača bagera i drugih iz grupe nasilnika, zna se i da je huligan sa čekićem do skoro nosio nanogicu. Svi znaju ko je ko u Šapcu, samo je pitanje hoće li policija da reaguje. Kako su brzo našli dvojicu demonstranata sa traktorima, mogli su istom brzinom da nađu i bageristu ili ostale napadače, komentariše Veselinović za Danas i pojašnjava da su u službenim vozilima bili samo batinaši, dok su funkcioneri, pojedini odbornici i neki ljudi iz kabineta gradonačelnika bili u autobusima, te da su odatle izašli samo “da verovatno daju instrukcije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari