Vesić: 2030. godine imaćemo dve linije metroa, sa 44 stanice, sa preko 42 kilometra metro mreže 1Foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao je danas u Javnom komunalnom preduzeću „Beogradski metro i voz” radni sastanak sa komisijom koja se bavi izgradnjom beogradskog metroa kako bi se građanima predstavilo dokle se stiglo sa ovim projektom.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, koji je prezentovao prve dve linije metroa, gradski urbanista Marko Stojčić, predstavnici Sekretarijata za saobraćaj i predstavnici JKP „Beogradski metro i voz”.

Vesić je istakao da je projekat izgradnje metroa nesumnjivo najznačajniji i najveći infrastrukturni projekat koji će se raditi u Beogradu u 21. veku i suštinski projekat koji će promeniti život građana.

– Mi ćemo 2030. godine imati potpuno izgrađene dve linije metroa, sa 44 stanice, sa preko 42 kilometra metro mreže. To će promeniti život Beograđana, jer ćemo istovremeno sa tim završiti i Bg voz, to jest rekonstruisati postojeću mrežu i izgraditi novu, tako da ćemo umesto 104 polaska Bg voza, koliko ih imamo danas, imati preko 500 polazaka dnevno. To znači da će sve prigradske opštine biti povezane sa centrom Beograda na desetak do 15 minuta u špicu i van špica na 45 minuta.

On je istakao da će na ovaj način potpuno biti promenjen sistem javnog prevoza u Beogradu, što znači da će Beograd preći na šinski sistem. Predviđa se da će metro imati ukupno 47 odsto svih putnika koji koriste javni prevoz. To znači da ćemo imati manje automobila na ulicama, manje autobusa i da će se grad ponašati u skladu sa ekološkim pravilima, rekao je Vesić.

– Ono što građanke i građani Beograda treba da znaju, to je da je Srbija obezbedila novac za izgradnju metroa, da su potpisani ugovori koji su počeli da se realizuju, da je već počela izgradnja depoa na Makiškom polju i da Beograd i Ministarstvo saobraćaja prate dinamiku, te da ćemo u fazama, kako se metro bude gradio, nastaviti sa izgradnjom. Takođe stižu i dve mašine koje će simultano raditi na obe linije. Važno je da građani razumeju da ćemo istovremeno raditi dve linije i da ćemo ih pustiti u rad sa razmakom od dve godine. Naš sistem podrazumeva dve prve linije koje će potpuno promeniti život ljudi i omogućiti im mnogo veći komfor života – istakao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari