Vesić: Deo Beogradskog sajma, hala 1 ostaje 1Goran Vesić: Foto FoNet/Milica Vučković

Polemika o tome šta će biti sa Beogradskim sajmom, bar u jednom svom, najbitnijem delu, čini se, dobija epilog. Naime, glavna Hala 1 će biti sačuvana, jer je kao spomenik kulture pod zaštitom države, navodi Insajder.

Od danas javnost može da pogleda Urbanistički projekat za tu halu, a ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture umiruje javnost poručujući da ministarstvo ništa ne bi radilo – mimo zakona.

Izlaganje jednog planskog dokumenta trebalo bi da bude na javnom uvidu 30 dana, a u slučaju skraćenog postupka – 15 dana. Tako predviđa zakon. Međutim, Urbanistički projekat za formiranje parcele Hale 1 Beogradskog sajma i dela javne saobraćajnice dostupan je javnosti od danas do 1. novembra, odnosno sedam dana, uključujući i vikend.

„I ne znam zašto Vam treba više dana, kad pričamo o nečemu što nije sporno. Kada je Hala 1 pod zaštitom, da ona mora da bude konzervirana, restaurirana, da mora da se sačuva“, rekao je Vesić, za Insajder.

Vesić tvrdi da je jedini razlog za izmenu izgleda Beogradskog sajma izdvajanje parcele Hale 1, koja je pod zaštitom države.

„Vlada Srbije je 15.01. 2009 godine donela odluku da čitav Beogradski sajam stavi pod zaštitu i to bi sve bilo tako i danas mi ne bismo pričali o tome… da nije, ista ta vlada 22. januara donela odluku, da povuče ovu odluku i da je stavi van snage“, rekao je Vesić.

On je naveo da je ista vlada donela odluku da proglasi samo halu 1 za spomenik kulture, dodajući: „Mi ono što trenutno radimo je sprovodimo odluku vlade iz 2009. godine.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari