Kako je napravljen pogrešan tender za Terazije pre osam decenija? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Konkurs za izgled terazijske terase, odnosno uređenje Trga Terazije, otvoren je detinjastvo, da bi se uludo potrošile pare beogradskih građana.

Ovako je glasila vest u listu Vreme od 8. februara 1938. godine.

List piše o tenderu za urbanističku zabludu da se sa Terazija može videti celokupna panorama Savi, Zemunu i Bežanijskoj kosi, sa nazivom teksta “Šta će biti sa terazijskom terasom?”. Ispostavilo se, piše Vreme, da se odatle ne vidi ništa sem “krovova i odžaka kuća”.

Kako je napravljen pogrešan tender za Terazije pre osam decenija? 2

Novinar piše da se panorama grada može videti tek kada se popne na terasu tadašnjeg bioskopa u okolini, ali da to nije poenta.

Reporter objašnjava da su u Gradu ipak objavili konkurs za ovu – detinjastu, nemoguću ideju, a da je rezultat tog konkursa bio podjednako slab, kao i rezultat poslednjeg konkursa za Pozorišni trg. On još dodaje da je o besmislu ovog konkursa Vreme već pisalo, ali bez uspeha, pa novinar veruje da će isto proći i ovaj njegov članak. Kao dokaz besmisla navodi – upravo raspisan novi tender.

Kako je napravljen pogrešan tender za Terazije pre osam decenija? 3

List od istog broja još prenosi i vest o štrajku mesarskih radnika u Beogradu i Zemunu. Štrajkovalo je njih 500, a tema je bilo radno vreme, nedeljni odmor i radničke plate.

Spor je nastao oko toga što su poslodavci u mesarskoj proizvodnji pristajali da nadoknade prekovremeni rad samo ako je prijavljen mesec dana unazad, a ispostavilo se da gazde nisu plaćale tri godine. Problem je bio i oko toga da li će se raditi nedeljom. Radnici su tražili da zimi ne rade nedeljom, a leti da, ali određeno vreme. Zaposleni u mesarama su se tada borili i da se uvede tačno radno vreme, koje će trajati osam, odnosno deset sati i da se zna tačno kada se radnja otvara i kada se zatvara, što do tada nije postojalo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda  piše na naslovnoj strani o merama protiv gusarstva na Sredozemnom moru. Naime, iz teksta može da se vidi da je Engleska imala flotu na Sredozemnom moru, a da je istragom engleskih pomorskih vlasti utvrđeno da je jedan od brodova napadnut od strane nacionalista, dok za drugi napad koji se desio na moru – nije utvrđeno ko je napadač.

Kako je napravljen pogrešan tender za Terazije pre osam decenija? 4

Ispostavlja se da su Englezi bili zabrinuti ne samo za svoju pomorsku flotu već i za napade na trgovačke brodove, pa zato napadače zovu – gusarima. Može da se izvuče zaključak da se prvenstveno misli na potencijalne gusare iz – Španije.

Pominje se čak i pojam – vazdušnog gusarstva, odnosno napada španskih aviona na engleske brodove.

List još piše o zategnutim odnosima Japana i Amerike. SAD su tražile od Japana da im dostave podatke o tonaži njihovih brodova, a na šta je Japan rekao  – da nema nameru da odgovara na “arogantnu” nogu Sjedinjenih Američkih Država.

Pravda piše i o “uspeloj zabavi Južnosrbijanaca”. U pitanju je zapravo istoimeno udruženje, koje su činili predstavnici, kako u tekstu piše, Skopske Crne Gore, koji su na zabavu došli u narodnim nošnjama. Ova trupa je zapravo iz Skoplja, a učestvovala je i na brojnim takmičenjima u Berlinu, gde su predstavili tradicionalno kolo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari