Kako je moguće da vetar sruši kranove: Objašnjenje profesora Mašinskog fakulteta

Ostavite komentar


  1. o čemu se ovde radi, koja to pamet pametuje koja ..pa ova prirodna pojava je toliko jaka da je mogla da obara sve rusi krovove niske kuće i sad neki pametnjaković daje neka objašnjenja dal je bilo nešto ukočeno ili ne..pa ta silna vetra bi isti iz temelja rasturila oborila stoga priroda je priroda …..

  2. Gospodine Aman,

    Bilo bi interesantno da nam kažete šta ste po struci kada znate bolje od profesora Petkovića?

  3. Ja sam jos juce ukazao da se na slici prevrnutog krana vidi da je protivteg smesno mali, odnosno NEZAKONITO mali. Svi ostali faktori su mogli da uticu, ali ovo je sigurno bilo presudno. Tu onda i nije toliko kriv dizalicar, koliko vlasnik krana (citaj: firma „BG na vodi“).
    I za gospodina „aman“: Profesor je sve lepo objasnio. Postoji u teoriji konstrukcija, u EU normama i nasim zakonima, nesto sto se zove „stepen sigurnosti kranova protiv prevrtanja u slucaju ORKANSKOG vetra“. Prema tome, nema te prirodne pojave koja moze opravdati to sto se desilo. Kran je, najblaze receno, bio nezakonito opremljen.
    PS. Profesor Petkovic i ja smo iste struke.

  4. Prof. Mašinskog fakulteta bi morao da zna da se nezakočena strela krana na jakom vetru ponaša kao vetrokaz. Ne landara levo – desno kao što ni olujni vetar ne duva levo – desno već je strela uvek okrenuta niz vetar.

  5. Чуј овог паметњаковића – не може се против природе, бла, бла.
    Пише ти лепо – неки кранови на скоро истој локацији су пали, неки нису.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. i 26. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.