(VIDEO) U engleskom gradu Grejt Jarmut eksplodirala bomba iz Drugog svetskog rata 1Foto: Norfolk Police Twitter/Printscreen

Bomba iz Drugog svetskog rata neočekivano je eksplodirala u gradu Grejt Jarmut u Ujedinjenom Kraljevstvu i stvorila guste oblake dima u vazduhu nad ovim gradom.

Kamere su zabeležile eksploziju, a erupcija se osetila danas širom Grejt Jarmuta, kada je oko 17 časova eksplodirala ratna bomba iz Drugog svetskog rata u centru operacije deaktiviranja, prenosi Nova.rs.

Svedoci izveštavaju da su videli vreće peska kako lete u vazduh i kako prozori podrhtavaju kada je eksplozija potresla ovaj mali primorski grad.

Policija ove oblasti potvrdila je da to „nije bila planirana detonacija“ i da se „dogodila tokom sporog rada na razoružavanju eksploziva“.

„Ovo nije bila planirana detonacija i desilo se tokom sporog rada na razoružavanju eksploziva. Celokupno osoblje vojske i službe za vanredne situacije je uključeno. Donećemo vam dalje informacije kada ih budemo imali“, stoji u saopštenju na Tviteru.

Naime, do incidenta je došlo prvobitno pre dva dana kada je otkriven „uređaj“ za koji se sumnjalo da je iz Drugog svetskog rata. Ispostavilo se da je u pitanju nemačka bomba teška 250 kilograma. Odmah nakon što je otkrivena bomba u ovom gradu, angažovani su pripadnici policije i vojske, a nadležni su procenili da postoji opasnost u ovoj oblasti, te je sagrađen ogroman zid od vreća peska, kako bi ublažili potencijalnu eksploziju.

Pre eksplozije, policija je postavila kordone zatvarajući puteve ka ovom delu grada i insistirala na evakuaciji stotina ljudi koji žive u „crvenoj zoni“, u krugu od 200 metara od bombe na Bolard Кeju.

Ostalima koji žive na udaljenosti do 400 metara takođe je savetovano da napuste svoje domove.

Plan njihvog delovanja bio je da bombu delimično unište u kontrolisanim uslovima, te da naknadno preostali eksploziv iznesu u more, gde bi bio bezbedno deaktiviran, piše „DailyMail“.

Međutim, vojni tim iznenadila je neplanirana eksplozija. Povređenih nije bilo, dok je pričinjena materijalna šteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari