Odbačene krivične prijave Grupe Oktobar protiv ambasadora Rusije, direktora BIA i više NN lica 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave „Grupe oktobar“ podnete zbog krivičnog dela Organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu protiv ambasadora Ruske Federacije u Srbiji A.B.H. i drugih NN zaposlenih u toj ambasadi i Ruskom domu, više NN lica koja su u vezi sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom Niš, zatim protiv D.K. i NN lica iz organizacije “Narodne patrole”, kao i krivičnu prijavu zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja protiv direktora Bezbednosno informativne agencije A.V.

Krivične prijave su odbačene jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno prijavljeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Tužilaštvo smatra da su navodi krivičnih prijava zasnovani na neutemeljenim tvrdnjama i nizu pretpostavki da prijavljena lica podstiču građane Srbije da učestvuju u oružanom sukobu u Ukrajini, kao pripadnici vojnih ili paravojnih formacija koje se bore na strani Ruske Federacije, te da im organizuju obuku, obezbeđuju opremu i sredstva za izvršenje krivičnog dela Učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.

Kako navode iz VJT, podnosilac prijave se poziva na činjenice koje lično smatra da su “opšte i javno poznate, pa usled toga i nesumnjive” , a koje u pravnom smislu, po oceni tužilaštva, nemaju taj karakter.

Takođe, dodaju, pojedini navodi su kontradiktorni sami sebi.

„Napominjemo da je Više javno tužilaštvo odbacilo i krivičnu prijavu protiv D.K. i više NN lica iz organizacije “Narodne patrole” zbog krivičnog dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, odnosno jer su tokom januara ove godine na više lokacija u Beogradu iscrtavali grafite sa logom “Wagner group”. Krivična prijava je odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno prijavljeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“, ističu u VJT.

Prema stavu tužilaštva, iscrtavanje pomenutog grafita ne može izazivati ili raspirivati nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost, ili poziv na „ubijanje Ukrajinaca”, kako to tvrdi podnosilac prijave.

„Ovo stoga jer grafit ne sadrži tekstualne poruke i grafičke simbole kojima bi se u aktuelnom sukobu izmedju Rusije i Ukrajine izazvala i pridubljivala nacionalna mržnja izmedju pripadnika ruskog i ukrajinskog naroda koji žive na teritoriji Republike Srbije. Takođe, preduzete radnje nisu podobne da izazovu međunacionalne konflikte, niti su njima rezultirale“, zaključuju iz VJT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari