Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo novu optužnicu zbog trostrukog ubistva porodice Đokić iz Aleksinca 1Viši sud Niš: Foto V. Torović/Danas

Više javno tužilaštvo u Nišu podnelo je Višem sudu novu optužnicu protiv Gorana Džonića i njegovog sina Stefana Džonića koji su okrivljeni za učešće u brutalnom ubistvu tročlane porodice Đokić iz Aleksinca u noći između 26. i 27. septembra prošle godine u ataru aleksinačkog sela Moravac.

Portparol Višeg tužilaštva Borislav Radonjić potvrdio je za Danas da je to tužilaštvo prošle sedmice, a nakon dopune istrage, podnelo Višem sudu novu optužnicu protiv provoptuženog Gorana Džonića, kao i njegovog sina Stefana.

On je kazao da se Goranu Džoniću stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Njegov sin Stefan je okrivljen za krivično delo pomaganja u izvršenju teškog ubistva, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo novu optužnicu zbog trostrukog ubistva porodice Đokić iz Aleksinca 2
Porodica Đokić: Foto privatna arhiva

„Dali smo odgovor na optužnicu, koja je nejasna, nerazumljiva, i očigledno pokušava da inkriminiše Stefana Džonića bez ikakvih dokaza. Uvereni smo da Viši sud ni ovoga puta neće potvrditi ovakvu, konstruisanu optužnicu“, kazao je za Danas Stefanov branilac, advokat Filip Domazet.

Više javno tužilaštvo, inače, treći put podnosi optužnicu protiv Džonića na proveru Višem sudu, nakon što ju je taj sud dva puta vraćao na doradu.

Prvi put optužnica je bila podneta u aprilu ove godine, ali je Viši sud vratio tužilaštvu radi otklanjanja formalnih nedostataka.

Nakon toga tužilaštvo je ponovo podnelo optužnicu, ali je sud zatražio dopunu istrage radi preciznijeg utvrđivanja činjenica.

Za sada su, po nezvaničnim izvorima, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Džonića dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Njegov sin Stefan se dovodi u vezu sa ubistvom jer je u dvorštu njegove kuće pronađen džak sa ukradenim novcem, a njegov otac je koristio kupatilo u njegovoj kući, koja je inače u izgradnji i nema ni ulazna vrata.

Kolege Stefana Džonića, inače pripadnika Vojske Srbije, potvrdili su da je on u noći ubistva bio na poslu, odnosno u kopnenoj zoni bezbednosti, i da se nije ponašao neuobičajeno.

Njegovi branioci su kazali da se on ne može dovoditi u vezu sa ubistvom jer plac na kojem je izgrađena njegova kuća pripada njegovom ocu, kome je i Stefanova kuća bila dostupna jer su blizak rod.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

Đokići su bili vlasnici menjačnice u Aleksincu, Goran Đokić je u svom vozilu imao “ugrađene sefove”, a Goran Džonić je navodno to znao jer je povremeno prao to vozilo.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra prošle godine u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari