Prema najnovijim informacijama Nacionalne kancelarije za izbore u Budimpešti, broj državljana Mađarske iz drugih evropskih zemalja koji su nedavno stekli dvojno državljanstvo, a koji će glasati na parlamentarnim izborima u ovoj zemlji 2014. godine premašio je cifru od pedeset hiljada, piše portal na mađarskom „Vajdasag Ma“ (Vojvodina danas).

Oni su već upisani u izborni registar, a kako navodi jedan od najuticajnijih dnevnika u Mađarskoj, budimpeštanski „Nepsabadšag“, takvih potencijalnih birača iz celog sveta može biti i do pola miliona.

Inače, svi novopečeni državljani Mađarske koji žive van matične države mogu se registrovati za glasanje na izborima naredne godine čak i mailom. Najviše zainteresovanih je iz Rumunije, odakle je u budimpeštansku kancelariju za izbore pristiglo 22 hiljade prijava. Po brojnosti budućih birača pri vrhu te liste je i Srbija, u kojoj je čak 13,5 hiljada registrovanih, koji su inače dobili dvojno državljanstvo. A ukupnih vlasnika mađarskih pasoša na osnovu dvojnog državljanstva u Srbiji je 60 hiljada, mada molbe i dalje pristižu. Zainteresovanih za dobijanje mađarskom pasoša najviše je u Vojvodini, koji mogu da ispune bar dva uslova za to – da im je neki od predaka živeo u nekadašnjoj mađarskoj državi i da govore mađarski jezik. Oni mađarsko državljanstvo pre svega žele zbog mogućnosti slobodnog kretanja i rada u Evropskoj uniji, a da li među novoupisanim glasačima u Mađarskoj ima i Srba, Hrvata, Slovaka i drugih građana Vojvodine nije poznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari