Više od 2.500 vaspitača i 17.000 nastavnika dobilo posao za stalno 1Foto: srbija.gov.rs

Preko 2.500 vaspitača i 17.000 nastavnika u osnovnim i srednjim školama je sa ugovora na određeno vreme zaposleno na neodređeno. U toku je šesti krug zapošljavanja u prosveti u okviru koga će osnovne i srednje škole u narednom periodu raspisati javne konkurse za 2.863 radna mesta, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Govoreći na Prvoj godišnjoj konferenciji o obrazovanju, na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati uspostavljanja Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti (JISP), Brnabić je iznela podatak da je u poslednjih nekoliko godina otvoreno je 4.800 mesta u vrtićima širom Srbije, ali da preko 20 odsto predškolskih objekata ima maksimalnu popunjenost, zbog čega sledi nastavak ulaganja u infrastrukturu.

Brnabić je ocenila da je najviše pomaka učinjeno u osnovnom obrazovanju, ilustrujući to podatkom da je iz kredita Evropske investicione banke uloženo 60 miliona evra za povezivanje škola na brzi bežični internet.

Premijerka je kazala da će ovaj projekat biti završen u prvoj polovini iduće godine i da je od 1.800 školskih objekata ostalo da se poveže još 200.

Brnabić je istakla da je zahvaljujući portalu Moja srednja škola 50 odsto učenika upisano u školskoj 2021/22. elektronskim putem.

Ona je rekla da je povećan broj učenika u IT odeljenjima i da je upisano više od 1.000 đaka.

Kada je reč o dualnom modelu koji je uveden u srednje obrazovanje od 2019. premijerka je ocenila da se ono pokazalo kao dobar odgovor na nezaposlenost mladih.

– Dualno obrazovanje smo 2021. godine preneli i na visoko obrazovanje, a više od 4.000 studenata pohađa studije po ovom modelu – navela je Brnabić.

Ona je najavila da će 2023. početi izgradnja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a još nekoliko fakulteta dobiće nove zgrade završetkom Bio-4 kampusa.

Govoreći o JISP-u premijerka je rekla da je na ovaj način spojena čitava prosveta sa tržištem rada, te se sada može videti kako se učenici ili studenti zapošljavaju nakon završenog školovanja, koliko čekaju na posao, kolika je prva plata, da li se zapošljavaju u oblasti za koju su se školovali ili neku drugu. JISP će, kako je rekla, služiti za donošenje strateških odluka u obrazovanju.

Ministar prosvete Branko Ružić je istakao da je reforma planova i programa u razredima osnovne škole u punom obimu završena zaključno sa školskom 2021/2022. godinom i da je donela novi pedagoški koncept programa orijentisanih na proces učenja i ishode, odnosno na funkcionalna znanja učenika.

Govoreći o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, ministar Ružić, je istakao da je povećan obuhvat dece do tri godine iz osetljivih grupa i da je u 2020/2021. godini, prvi put u poslednjih deset godina, bio veći od 30 odsto.

– Deo ovih mera za veći obuhvat dece su i velika infrastrukturna ulaganja u izgradnju vrtića koja će obezbediti dodatnih 11.000 mesta u predškolskim ustanovama. Četiri vrtića u Doljevcu, Žitorađi, Sremskoj Mitrovici i Vladičinom Hanu su gotovi, radovi su u toku na osam vrtića, u Kruševcu na dve lokacije, Loznici, Merošini, Tutinu, Prokuplju, Šidu i Smederevu, a za 11 vrtića će biti raspisan tender – istakao je ministar.

On je rekao da su učinjeni značajni pomaci u podršci obrazovanju dece romske nacionalnosti kroz obezbeđene stipendije, kao i afirmativne mere upisa.

Ružić je najavio značajna ulaganja u infrastrukturu u visokom obrazovanju i da će biti prošireni kapaciteti studentskih centara u Beogradu i Nišu za dodatnih 1400 mesta. Ministar je ponovio da je digitalizacija doprinela unapređivanju obrazovnog sistema.

Obrazovanje darovitih

Ana Brnabić je prvi put iznela podatak da se od 537.455 učenika osnovne škole 535 obrazuje po individualnom obrazovnom planu 3, koji je namenjen darovitim đacima, dok se u srednjem obrazovanju od 236.969 učenika, po IOP-u 3 školuje svega 52. Ovi podaci, kako je rekla, pokazuju da nismo dovoljno posvećeni ovim đacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari