Više od hiljadu pregleda žena na mobilnom digitalnom mamografu u Vranju 1Foto: Wikimedia Commons/Vanilica

Za manje od mesec dana na mobilnom digitalnom mamografu u Vranju obavljeno je više od hiljadu pregleda dojke.

Radiolozi Kliničkog centra iz Niša navode da je najveći broj pregleda obavljen kod žena iz Vranja i Vladičinog Hana, ali da su dolazile i žene iz drugih gradova Pčinjskog okruga.

– Ovo je drugi put u poslednjih nekoliko godina da organizujemo ovu vrstu pregleda, jer smo uočili da postoji interesovanje kod žena na jugu Srbije za ranu prevenciju raka dojke. Ovoga puta smo akciju organizovali u specifičnoj epidemiološkoj situaciji, ali nikakvih problema nije bilo jer su termini bili unapred određeni telefonskim zakazivanjem tako da nije bilo gužvi, objašnjava Beba Kanački, portparolka Zdravstvenog centra u Vranju, koji je uz podršku Ministarstva zdravlja i Fondacije princeze Katarine organizovao akciju pregleda.

Bilo je dovoljno telefonski zakazati termin i sa sobom imati zdravstvenu legitimaciju. Mamograf je bio lociran kod objekta Sportske hale, tako da je epidemiološki izbegnut kontakt sa pacijentima u krugu Zdravstvenog centra.

Dnevno je rađeno 80 skrininga dojke, a sve žene su dobijale nalaze i dodatna tumačenja ukoliko se uočene promene i zdravstvena odstupanja uz preporuku za nastavak lečenja u nekoj od ustanova.

Dr Kosta Zdravković iz Dnevne onkološke bolnice u Vranju, gde nakon operacija različitih vrsta tumora pacijenti sa juga Srbije primaju hemoterapiju objašnjava da iz godine u godinu raste broj pacijenata se nekim od oblika kancera. Po njegovom mišljenju rastući trend obolevanja od kancera je opšti i nije specifičan samo za jednu sredinu ili zemlju već ima globalne okvire.

– Rano otkrivanje tumora je prvi i najvažniji korak u prevenciji i mogućem izlečenju. Mi ovde imamo redovne konzilijarne preglede koje realizujemo sa lekarima iz UKC  Niš. Te preglede nismo prekidali ni u vreme pandemije pa tokom meseca ovde lekari na osnovu mamografskih snimaka i biohemijskih analiza daju stručne nalaze vezane za tumore dojke, debelog creva, pluća i daju preporuke za dalje lečenje, navodi Zdravković.

U dnevnoj onkološkoj bolnici u Vranju hemoterapiju nakon hirurških interevencija primaju pacijenti iz sedam opština Pčinjskog okruga, ali i Kosovskog Pomoravlja. Ovaj deo Zdravstvenog centra u Vranju je jedini ovakve vrste južno od Niša i predstavlja temeljni nivo u ranom otkrivanju oboljenja tumora.

U skladu sa porastom oboljenja karcinoma u regionalnom Zdravstvenom centru u Vranju postoje potrebe za još jednim mamografom, pa u skladu sa time jako je korisna akcija pregleda na mobilnom mamografu koji je doveo do rasterećenja lekara u Opštoj bolnici u Vranju, što govori i rekordan broj pregleda koji je obavljen. Prvih pet stotina pregledanih žena dobilo je i prigodne poklone, a u narednom periodu očekuje se organizovanje sličnih akcija preventivnih pregleda.

Bez zastoja

Pacijenti sa kojima smo razgovarali ukazuju na činjenicu da uprkos koroni, kada je u pitanju Dnevna onkološka bolnica, ovde nema nikakvih zastoja. To nam potvrđuju i lekari sa Odeljenja za rendgensku dijagnostiku. Postoji dnevno zakazivanje pregleda na mamografu i oni se odvijaju u skladu sa zakazanim terminima na Odeljenju radiologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari