Više od polovine LGBT srednjoškolaca doživelo neki vid nasilja

Šta pokazuju rezultati istraživanja koje su Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS i Gej lezbejski info centar sproveli među srednjoškolskom populacijom

Ostavite komentar


  1. Nije LGBT učenik, nego učenik/osoba koji/a pripada toj zajednici/populaciji. Drugo, stepen nasilja uopšte je visok… barem 60% učenika je doživelo vršnjačko nasilje, te problem treba i tretirati i interpretirati tako. Sigurno da je učenicima koji pripadaju LGBT zajednici još i teže, na svakodnevnom nivou, od verbalnih upadica do otvorenog nasilja, ali generalno imamo problem koji se neće rešiti po LGBT populaciju, dok se ne reši i po ostatak. Nekad osvane neki naslov, kad treba da se smeni neki direktor, a do tada se ruke drže na očima i ušima. Svaki oblik nasilja treba da bude javno objavljen, da doživi osudu društva (ne učenik osudu, njemu treba stručna pomoć, već čin osuditi) i onda zajednica da učestvuje u rehabilitaciji, ali kroz topao, human pristup, ne kroz hladne institucije, prekovezaške kadrove i sl. već da zajednica postane i bude zajednica svih ljudi ove zemlje. Međutim, uništavanjem „Srbina“ klizimo u fašizam, kao Nemci tridesetih godina kad ih je bilo sramota što su Nemci, te neće biti bolje ni za koga u budućnosti. Mladi će tražiti „jake“ grupe kojima će pripadati, spram Srbije u blatu, a to će biti uglavnon fašistički orijentisane skupine. Za desetak godina bićemo u kamenom dobu.

    1. Od prvog do sedmog razreda..valjda im je bilo dosadno. Zato moje dete sada ide sa nemcima.

  2. E, to je baš veoma važna tema za raspravu u Srbiji ovih dana!?

  3. Otkud LGBT u školama, otkud to istraživannje. Želite da ovo društvo postane potpuno bolesno. Radim u školi u Bgd skoro 40 godina i nismo imali ni jedan takav slučaj. Vi ste katastrofa od ljudi.

    1. ne lupetaj. meni je drug u osnovnoj početkom 90ih bio gej. i nikom ništa. niko ga nije zbog zoga dirao ili kinjio. verovatno ima veze i sa tim da smo bili poslednja nacionalizmom i netolerantnošću nezatrovana generacija u jugi.

  4. Totalno bespotrebna vest o margini ljudskog otpada koja svaka zemlja poseduje. Nazalost . Protiv toga se treba boriti svim raspolozivim sredstvima.

  5. Postoje razne indicije da je nivo nasilja u skolama visok. Deca su izlozena maltretianju svojih vrsnjaka i ako nemaju patke li ranac „prave“marke, ako se razlikuju pa cak i ako se isticu znanjem. Blio bi dobro objaviti ako postoje o nasilju nad ucenicima koji ne pripadaju ni jednoj marginalizovanoj grupi, vec su deo opste, vecinske populacije. Uporedjivanjem tih podataka sa ovim podacima koji se odnose na LGBT ucenike, dobili bismo pravi uvid u dimenzije homofobicnog nasilja u skolama.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.