“Više se plašim problema sa knjižicom, nego porođaja”: Slađana Spasić čeka porođaj bez overene zdravstvene knjižice 1Foto: Privatna arhiva

Slađana Spasić, radnica firme Atekst, koja je poslovala u okviru nedavno zatvorene turske kompanije Berteks u Kragujevcu, svakog dana očekuje porođaj bez overene zdravstvene knjižice. Ona joj je nevažeća jer kompanija Atekst nije uplaćivala doprinose za zdravstveno osiguranje.

Ova firma koja se bavila tekstilnom industrijom i u kojoj su pretežno bile zaposlene žene, je krajem avgusta otpustila sve radnice u Kragujevcu, izuzev Slađane, koja je bila na trudničkom bolovanju.

Od tada joj duguju plate za septembar, oktobar i polovinu novembra, a nisu joj uplaćeni ni doprinosi.

– Firma papirološki još postoji iako su sve koleginice osim mene dobile otkaz. Pokušala sam u kadrovskoj službi da se raspitam da li će mi i kada biti overena zdravstvena knjižica, ali su mi rekli da oni ne mogu ništa da urade dok vlasnik ne uplati doprinose. On se nikom ne javlja, a ja već sutra mogu da se porodim. Plašim se da li će mi u bolnici praviti probleme zato što mi je knjižica neoverena, ističe sagovornica Danasa.

Ona objašnjava da je skoro polovinu trudnoće iznela sa neoverenom zdravstvenom knjižicom i da su je lekari upozoravali na to, pa su čak navodili da neko sledeći put može i da je vrati ili da joj naplati pregled.

Od kada je počela da radi, kaže, uvek je postojao problem sa zdravstvenom knjižicom. Kasnile su plate, firma nije uplaćivala doprinose i uvek su je opominjali da je u crvenoj zoni i da mora da ima overenu knjižicu.

– Niko me do sada nije vratio, verovatno imaju razumevanja jer sam trudna, a i znaju da ja nisam za to kriva. Ali su mi rekli da ću porođaj možda morati da platim. Toliki novac nemam. I muž mi je bez posla, dobio je otkaz u Fijatu, a kod kuće već imam dve devojčice koje idu u školu, kaže Spasić.

Doktorka je na kontroli posavetovala da idę u kancelariju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu gde je od načelnice dobila papir da ne mogu da je vrate iz bolnice i da po zakonu ne mogu da joj naplate porođaj.

– Da li je to tačno, videćemo. Imam taj papir i poneću ga sa sobom u bolnicu. Verujte mi da se više plašim da li ću imati problema zbog knjižice nego samog porođaja, kaže Slađana Spasić.

Ona se nada da bi njena situacija mogla da se reši do petka, za kada je vlasnik Berteksa obećao da će isplatiti sva preostala dugovanja radnicama u obe firme koje su zatvorile svoje pogone u Kragujevcu.

Ipak, ranije joj je u razgovoru sa predstavnicima firme predočeno da ukoliko se firma i zvanično zatvori u decembru, ona neće imati nikakva prava kao porodilja.

Slađana je u firmi Atekst radila šest meseci, pre nego što je u maju otišla na trudničko bolovanje.

Pre toga radila je skoro godinu i po dana u firmi Berteks, sve dok određeni broj radnica nije otupšten kao tehnološki višak. Među njima je bila i ona.

Posle pauze od sedam meseci čula je da se u okviru Berteksa otvara druga firma i otišla je na razgovor za posao. Iako su joj prvo ugovor produžavali na svakih mesec dana, kaže bio joj je potreban posao i morala je da prihvati.

Sagovonica Danasa objašnjava da je prvo što su je na razgovoru za posao pitali bilo da li je na birou.

Posumnjala je da je to zbog nekih subvencija koje će firma dobiti ukoliko zaposli osobu koja je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, što se kasnije i potvrdilo kao istina.

Naime, obe firme su dobile subvencije za zapošljavanje radnica, da bi kasnije zatvorile svoje pogone u Kragujevcu.

Prošle nedelje bivše radnice Berteksa protestovale su tri dana zahtevajući da se im se isplate zaostala dugovanja i reši status koleginice Slađane Spasić iz Ateksa.

U telefonskom razgovoru koje su vodile sa Ibrahimom Ajdinom, vlasnikom ove kompanije, obećano je da će svi problemi biti rešeni do četvrtka.

Ukoliko obećanja ne budu ispunjena, radnice će u petak blokirati kružni tok u naselju Petrovac, na magistralnom putu koji vodi za Topolu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari