Protestovaćemo svakog dana dok nam ne isplate zaostale zarade: Radnici Berteksa i A-TEXT-a sa protesta u Kragujevcu 1Foto: Z. Mišić/Danas

Posle sat vremena okončan je protest otpuštenih radnica turskog Berteksa u centru Kragujevca. Njih tridesetak okupilo se u Pešačkoj zoni zahtevajuċi isplatu zaostaluh zarada koje im je poslodavac ostao dužan kada su polovinom oktobra proglašene za tehnološki višak.

– Protestvovaċemo svakog dana dok ne dobijemo neisplaċene plate a planiramo i blokadu daobraċaja, poručile su one.

Takođe, traže i da im gradske vlasti pomognu prilikom ostvarenja njihovih prava.

– Isplaċena nam je otpremnina i prevoz a ostali su nam dužni zarade, doprinose i nadoknadu za godišnji odmor. Bili smo veoma tolerantni, strpljivi i imali razumevanja za turske poslodavce ali više ne možemo da čekamo, kaže za Danas Violeta Stojanoviċ koja je Berteksu radila četiri i po godine.

Po njenim rečima ako im menadžment turske fabrike ne isplati dugovanja do sutra, 30. novembra do 15 sati organizovaċe protest ponovo ispred firme u 15.30 časova.

Protestovaćemo svakog dana dok nam ne isplate zaostale zarade: Radnici Berteksa i A-TEXT-a sa protesta u Kragujevcu 2
Foto: Z. Mišić/Danas

– Pobunili smo se jer smo dobili obeċanje da ċe mam sva dugovanja biti isplaċena do prošlog petka a najkasnije do juče. To se nije desilo, dobili smo samo deo i na ovaj način smo prinuđeni da protestujemo jer nemamo drugog načina da dođemo do svog novca. Zahtevamo od rukovodstva fabrike da nsm se isplate dugovanja, kaže Jelena Spasiċ koja je pet godina radila u Berteksu kao šivač.

Protestovaćemo svakog dana dok nam ne isplate zaostale zarade: Radnici Berteksa i A-TEXT-a sa protesta u Kragujevcu 3
Foto: Z. Mišić/Danas

Protestu radnica priključili su se i radnici A-TEXT tekstila iz Kragujevca, takođe tekstilne firme koja je radila u sklopu Berteksa, a koji su otpušteni još 19. avgusta.

– Nama su ostali dužni platu do 19. avgusta, prevoze za jul i avgust, kao i nadoknadu za dane godišnjeg odmora, kaže Nikola Nikoliċ, koji je radio u A-TEXT tekstilu.

Protestovaćemo svakog dana dok nam ne isplate zaostale zarade: Radnici Berteksa i A-TEXT-a sa protesta u Kragujevcu 4
Foto: Z. Mišić/Danas

Sa niim je i njegov kolega Slaviša Filipoviċ, bivši magacioner u A-TEXT-u.

– Bitno nam je da se i naša firma pomene jer su mediji pisali isključivo o Berteksu, a nas niko ne spominje, iako su po Zakonu morali da nas isplate posle mesec dana, kaže on.

I oni redovno odlaze u firmu i raspituju se o platama ali im niko ne daje nikakve informacije

Protestovaćemo svakog dana dok nam ne isplate zaostale zarade: Radnici Berteksa i A-TEXT-a sa protesta u Kragujevcu 5
Foto: Z. Mišić/Danas

Da podsetimo, početkom novembra javnost je saznala da je turska fabrika „Berteks tekstil”, koja je do poslovala u Kragujevcu, zatvorena, a objekat u kome se nalazila je stavljen na prodaju.

Zbog zapošljavanja 300 radnika iz Kragujevca firma „Berteks tekstil” je, u obavezi da ih zadrži do 2019. godine dobila 826.000 evra subvencija od naše države. Veliki deo njih, otpušten odmah po isteku tog roka, pre tri godine. Druga tura, više od 100 radnica dobilo je otkaze kao tehnološki višak polovinom oktobra.

Povodom kragujevačkog slučaja „Berteks” reagovao je 10. novembra i ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj, koji je u razgovoru sa ministrom privrede Radetom Bastom „preneo je uverenje menadžmenta kompanije ’Berteks’ da će ispuniti sve svoje preostale obaveze prema zaposlenima”.

Iako su im poslodavci obećali izmirenje svih dugovanja do 25. novembra, kako je danas juče izvestio krajem prošle nedelje isplaćeni su im samo otpremnine i prevoz ali ne i zaostale zarade za septembar i okobar (kao i za avgust onima koji su bili na bolovanju) i nadokande za korišenje godišnjeg odmora.

Skupština grada Kragujevca se, sem što je početkom oktobra istakla da nije nadležna u slučaju stranog, turskog poslodavca, nije se izjašnjavala povodom situacije i statusa bivših radnica Berteksa, dok su ih javno podržale kragujevačke opozicione stranke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na psoebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari