Radnica kragujevačkog Bereteksa zbog neuplaćenih doprinosa ostala bez invalidske penzije 1Foto: Z. S. M.

Kragujevčanka koja je bila zaposlena u turskoj fabrici tekstila Bereteks zbog neuplaćenih doprinosa ne može da ostvari pravo na invalidsku penziju.

– Pre mesec dana dobila sam rešenje o potpunom gubitku radne sposobnosti. Odjavila sam se sa Nacionalne službe za zapošljavanje i predala sam zahtev za invalidsku penziju, kaže za Danas Violeta Stojanović, napominjući da je u avgustu prošle godine napunila pet godina radnog staža u Bereteksu.

Međutim, danas joj je iz PIO fonda stiglo rešenje da ne ostvaruje pravo na invalidsku penziju i da se zahtev prekida i obustavlja.

– U obrazloženju je navedeno da je to urađeno zbog neisplaćenih doprinosa za PIO od 1. jula do 15. oktobra 2022. godine od poslodavca Beretekst tekstila. Takođe doprinosi mi nisu uplaćeni ni za period od 16 oktobra prošle do 16. januara od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, navodi ona.

Radnica kragujevačkog Bereteksa zbog neuplaćenih doprinosa ostala bez invalidske penzije 2
PIO obustavio dalju proceduru zbog neuplaćenih doprinosa Foto: Privatna arhiva

Violeta Stojanović je kontaktirala i svoje bivše koleginice iz turske fabrike tekstila u Kragujevcu i one su joj potvrdili kako doprinosi i njima nisu uplaćeni.

U mendažmentu firme odgovorili su joj kada ih je danas pozvala da je „dato da se porez proknjiži” i onda će svi nekadašnji zaposleni biti proglašeni tehnološkim viškom i onda će im „država priznati doprinosi za radni staž”.

– Doprinos za taj period nije uplaćen nikome i odgovorili su mi da „ako meni uplate” odna će „morati svima” a da za to nemju novca, priča Violeta Stojanović.

Po njenim rečima njoj su u poslovodstvu firme ponudili „da ona uplati doprinose kešom” za taj period koji bi mi oni dali.

– Kako je to moguće, bez papira i pečata? To niko ne bi priznao, pa neće ni PIO fond, zaključuje ona.

Violeta Stojanović je jedna od stotinak radnica turske fabrike Berteks tekstil koja je početkom novembra zatvorena u Kragujevcu a objekat u kome se nalazila je stavljen na prodaju.

Prilikom zatvaranja i prekida proizvodnje poslodavac iz Turske nije radnicama isplatio zaostala dugovanja, zbog čega su one više puta protestvovale krajem prošle godine u Kragujevcu.

Zbog zapošljavanja 300 radnika iz Kragujevca firma Berteks tekstil je bila u obavezi da ih zadrži do 2019. godine jer je dobila 826.000 evra subvencija od naše države. Veliki deo njih, otpušten odmah po isteku tog roka, pre četiri godine. Druga tura, više od 100 radnica dobilo je otkaze kao tehnološki višak polovinom oktobra 2022. godine.

Krajem prošle godine, 24. decembra Ministarstvo privrede saopštilo je da je Turska kompanija Bereteks tekstil isplatila sva zaostala dugovanja. Izgleda, ipak da nije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari