Posle protesta otpuštenim radnicama kragujevačkog „Berteksa” obećana isplata otpremnina i zaostalih zarada 1Foto: V. S.

Radnicama turskog „Berteks tekstila” iz Kragujevca koje su dobile otkaz i ostale bez isplaćenih zarada i otpremnina danas je obećana isplata svih dugovanja do petka, a kao krajnji rok poslovodstvo navodi naredni utorak, 22. novembar.

Više od 40 radnica koje su prošlog meseca dobile otkaze kao tehnološki višak, okupilo se danas ispred pogona „Berteksa” u kragujevačkom naselju Petrovac. Primio ih je direktor firme Ferhat Gedik.

– On nam je na sastanku obećao da će dugovanja biti isplaćena prekosutra, u petak. Odnosno, da tada stiže uplata iz Turske. Za svaki slučaj, dogovoreno je da krajnji rok za izmirenje svih dugova, zaostalih plata, doprinosa i otpremnina bude u utorak, 22. novembra, kaže za Danas Violeta Stojanović, bivši šivač konfekcionar, koja je u „Berteksu” radila četiri i po godine.

Ona je bila na bolovanju kada je dobila otkaz, a firma joj je ostala dužna plate za avgust, septembar i polovinu oktobra.

Posle protesta otpuštenim radnicama kragujevačkog „Berteksa” obećana isplata otpremnina i zaostalih zarada 2
Narodni poslanik SSP-a Dalibor Jekić podržao zahteve otpuštenih radnica Bereteksa Foto: V. S.

Sastanku sa direktorom Gedikom na kome je bila delegacija radnica iz „Berteksa” prisustvovao je i Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode i pravde, koji je došao da podrži njihove zahteve.

Ako im novac ne bude uplaćen do utorka, otpuštene radnice „Berteksa” najavljuju da će u sredu, 23. novembra na pola sata blokirati kružni tok u Petrovcu na ulasku u Kragujevac, potpom protestovati ispred Skupštine garda i zatim blokirati kružni tok „kod Krsta” na priključku za auto put Kragujevac Batočina.

Da podsetimo, prošlog ponedeljka javnost je saznala da je turska fabirka „Berteks tekstil”, koja je do sada poslovala u Kragujevcu, zatvorena, a objekat u kome se nalazila je stavljen na prodaju.

Zbog zapošljavanja 300 radnika iz Kragujevca firma „Berteks tekstil” je, u obavezi da ih zadrži do 2019. godine dobila 826.000 evra subvencija od naše države. Veliki deo njih, otpušten odmah po isteku tog roka, pre tri godine. Druga tura, više od 100 radnica dobilo je otkaze kao tehnološki višak polovinom oktobra.

Povodom kragujevačkog slučaja „Berteks” reagovao je 10. novembra i ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj, koji je u razgovoru sa ministrom privrede Radetom Bastom „preneo je uverenje menadžmenta kompanije ’Berteks’ da će ispuniti sve svoje preostale obaveze prema zaposlenima”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari