Radnicama kragujevačkog „Berteksa” isplaćene zaostale zarade 1Foto: Z. S. M.

Zaposlenima u kragujevačkom „Berteks” tekstilu isplaćene su danas zaostale plate za avgust, septembar i polovinu oktobra koje im je ostao dužan poslodavac iz Turske posle zatvaranja proizvodih pogona pre dva meseca.

Ovo je za Danas potvrdila Violeta Stojanović.

– Večini zaposlenih su na račun danas uplaćene zaostale plate. Dobili smo uverenje od poslodavaca da će onima koji još nisu dobili novac on leći na račune u ponedeljak, kaže Violeta Stojanović.

Ona podseća da posle uplaćenih otpremnina, prevoza i zaostalih zarada poslovodstvo iz Turske radnicima u kragujevačkom „Berteks” tekstilu duguje još samo nadoknade za neiskorišćene godišnje odmore.

Zaposleni u kragujevačkim tekstilnim firmama „Berteks” i „„A-TEXT” odustali su od današnje blokade kružnog toka najavljene za 15 sati i 30 minuta na saobraćajnici u blizini fabrike u naselju Petrovac jer su dobili uverenje od poslodavaca da će dugovanja prema njima biti izmirena do ponedeljka.

– Danas su nam javili da su poslodavci iz Turske poručili da u toku dana počinje isplata zaostalih dugovanja. O tome nas je obavestila Jelena Pelević, ekonomista u „Berteksu” koja je u ime menadžmenta obećala da će sva dugovanja biti isplaćena do ponedeljka. Po njenim rečima, fizički je bilo nemoguće da svi zaposleni budu isplaćeni istovremeno, za jedan dan, kaže Violeta Stojanović, koja je u „Berteksu” radila četiri i po godine i kojoj su vlasnici fabrike ostali dužni oko 1.000 evra.

Inače otpuštenim radnicima u „Berteksu”, krajem prošlog meseca isplaćene su otpremnine i naknada za prevoz ali zaostale plate i godišnji odmori ne.

Zaposleni u kragujevačkim tekstilnim firmama „Berteks” i „A-TEXT” protestvovali su prošlog utorka, 29. novembra u Pešačkoj zoni „kod Krsta” u Kragujevcu zahtevajuċi isplatu zaostalih zarada koje im je poslodavac ostao dužan kada su polovinom oktobra proglašene za tehnološki višak a koje su im poslodavci iz Turske obećali do 25. novembra.

Da podsetimo, početkom novembra javnost je saznala da je turska fabirka „Berteks tekstil”, koja je do poslovala u Kragujevcu, zatvorena, a objekat u kome se nalazila je stavljen na prodaju.

Zbog zapošljavanja 300 radnika iz Kragujevca firma „Berteks tekstil” je, u obavezi da ih zadrži do 2019. godine dobila 826.000 evra subvencija od naše države. Veliki deo njih, otpušten odmah po isteku tog roka, pre tri godine. Druga tura, više od 100 radnica dobilo je otkaze kao tehnološki višak polovinom oktobra.

Povodom kragujevačkog slučaja „Berteks” reagovao je 10. novembra i ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj, koji je u razgovoru sa ministrom privrede Radetom Bastom „preneo je uverenje menadžmenta kompanije ’Berteks’ da će ispuniti sve svoje preostale obaveze prema zaposlenima”.

Iako su im poslodavci obećali izmirenje svih dugovanja do 25. novembra, kako je danas juče izvestio krajem prošle nedelje isplaćeni su im samo otpremnine i prevoz ali ne i zaostale zarade za septembar i okobar (kao i za avgust onima koji su bili na bolovanju) i nadokande za korišenje godišnjeg odmora.

Skupština grada Kragujevca se, sem što je početkom oktobra istakla da nije nadležna u slučaju stranog, turskog poslodavca, nije se izjašnjavala povodom situacije i statusa bivših radnica Berteksa, dok su ih javno podržale kragujevačke opozicione stranke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari