Radnicama kragujevačkog „Berteksa” isplaćene otpremnine i prevoz, ali ne i zaostale zarade 1Foto: Z. S. M.

Radnicama krgujevačke tekstilne firme „Bereteks” koje su pre mesec dana ostale bez posla, u četvrtak i petak su isplaćene otpremnine i prevoz.

Ovo je za Danas potvrdila Violeta Stojanović, jedna od radnica koja je u oktobru proglašena za tehnološki višak.

– Međutim, menadžment nam još nije isplatio zaostale zarade za septembar i polovinu oktobra, nekima i za avgust, kao i nadoknadu za godišnji odmor, kaže on.

Po njenim rečima, bivše radnice „Berteksa” sačekaće na isplatu zaostalih dugovanja još danas i sutra.

– Ako nam do tada ne isplate ono što su nam ostali dužni, u sredu ćemo organizovati ponovo javni protest a o detaljima njegovog održavanja, vremenu i mestu će javnost biti blagovremeno obaveštena, kaže za Danas Violeta Stojanović.

Da podsetimo, početkom novembra javnost je saznala da je turska fabirka „Berteks tekstil”, koja je do poslovala u Kragujevcu, zatvorena, a objekat u kome se nalazila je stavljen na prodaju.

Zbog zapošljavanja 300 radnika iz Kragujevca firma „Berteks tekstil” je, u obavezi da ih zadrži do 2019. godine dobila 826.000 evra subvencija od naše države. Veliki deo njih, otpušten odmah po isteku tog roka, pre tri godine. Druga tura, više od 100 radnica dobilo je otkaze kao tehnološki višak polovinom oktobra.

Povodom kragujevačkog slučaja „Berteks” reagovao je 10. novembra i ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj, koji je u razgovoru sa ministrom privrede Radetom Bastom „preneo je uverenje menadžmenta kompanije ’Berteks’ da će ispuniti sve svoje preostale obaveze prema zaposlenima”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari