Viši sud u Beogradu: Danas bi trebalo da bude održano pripremno ročište za četvoricu hrvatskih pilota 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude održano pripremno ročište u postupku protiv četvorice penzionisanih hrvatskih pilota za ratni zločin na Petrovačkoj cesti u avgustu 1995. godine, ali još nije odlučeno hoće li im se uopšte suditi u odsustvu.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je u optužnici protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulje, Željka Jelenića i Danijela Borovića da se njima, zato što su nedostupni, sudi u odsustvu. Tu optužnicu sud je potvrdio krajem avgusta, ali formalna odluka o suđenju u odsustvu još nije doneta.

„Sud nema rok za takvu odluku, ali suđenje bez nje, naravno, ne može početi. Pripremno ročište nije odloženo i pretpostavljam da ćemo na njemu saznati rešenje, a onda ćemo mi advokati reagovati u zavisnosti kakva bude ta odluka“, rekao je Novom listu Mikčev advokat po službenoj dužnosti Aleksandar Olenik, preneo je N1 Zagreb.

Pre oko 20 dana je iz Srbije na adresu hrvatskog Ministarstva pravosuđa stigla zamolnica da se Mikcu i trojici njegovih kolega uruči sudski poziv. S obzirom na to da Vlada Andreja Plenkovića ne priznaje postupak koji se protiv njih vodi u Srbiji, ti pozivi im nisu uručeni.

Tri dana nakon što je Ministarstvo pravosuđa objavilo da neće postupati po zamolnici, kako je kazao Olenik, odlukom sudije pozivi za Mikca, Radulja, Jelenića i Borovića stavljeni su na oglasnu tablu suda.

„Puno je tu otvorenih pitanja za koja u Srbiji nema neke velike prakse. Tako su i ti pozivi osvanuli na oglasnoj tabli bez inače uobičajenih predradnji. Zato ne znam što bih tačno očekivao od pripremnog ročišta“, kazao je Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari