Viši sud u Nišu odbacio zahtev Kijeva za izručenje ukrajinskog obaveštajca 1Foto: YouTube/Printscreen

 

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Nišu odbilo je zamolnicu Ukrajine za izručenje njenog državljanina Andrija Naumova (41), bivšeg obaveštajca i generala, osumnjičenog za pranje novca, potvrdio je za Danas portparol tog suda Miško Radivojević.

“Odluka o odbijanju je obimna, na 60 strana, i ne može se ukratko reći šta su sve razlozi. Zakon ne predviđa mogućnost žalbe, već se takvi predmeti po automatizmu upućuju Apelacionom sudu, koji donosi konačnu odluku. Tada ćete moći da dođete u posed odluke i vidite obrazloženje“, rekao je Radivojević.

Protiv bivšeg ukrajinskog obaveštajca Naumova se u niškom Višem sudu vodi postupak za krivično delo pranje novca zbog toga što je 7. juna prošle godine na graničnom prelazu iz Srbije ka Severnoj Makedoniji pokušao da preko granice prenese više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Naumov se pred sudom izjasnio da nije kriv za delo za koje se tereti. On je kazao da je novac koji je pronađen u njegovom automobilu njegov otac pozajmio od poslovnog partnera u cilju širenja privatnog biznisa, ali da je od toga odustao i novac planirao da uloži u kupovinu porodične kuće u Istanbulu.

Na poslednjem ročištu, Naumov je tražio da njegova supruga ne svedoči, uz obrazloženje da bi time njena bezbednost bila ugrožena.

Ukrajina je uputila zamolnicu Srbiji za njegovo izručenje zbog sumnje da je izvršio sedam krivičnih dela finansijske prirode, ali ne i zbog veleizdaje, za koju ga je, nakon što je napustio zemlju 23. februara prošle godine, samo nekoliko sati pred invaziju Rusije, optužio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji mu je i oduzeo čin brigadnog generala.

Naumov je pred niškim Višim sudom, koji od oktobra prošle godine odlučuje o njegovoj ekstradiciji, kazao da “izručenje smatra smrtnom kaznom”, i da se “boji za svoj život ukoliko bude vraćen u Ukrajinu”, zbog posla koji je obavljao, kao i zbog toga što je na njega pokušan atentat 3. decembra 2020. godine, a naručilac nije otkriven.

U to vreme je podneo i zahtev za dobijanje azila Kancelariji za azil pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, o kojem još nema javno saopštene odluke.

Prema dostupnim informacijama, Generalno tužilaštvo Ukrajine je 13. marta prošle godine pokrenulo pretkrivičnu istragu zbog sumnje da je Naumov počinio veleizdaju.

Iz službe bezbednosti za koju je radio naveli su da je on između ostalog bio u mogućnosti da Rusima šalje podatke o bezbednosnim sistemima u zoni isključenja u Černobilju, gde je bio rukovodilac.

Ukrajinski Krivični zakonik za veleizdaju propisuje kaznu zatvora od 12 do 15 godina, sa ili bez oduzimanja imovine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari