Visoke temperature ugrožavaju zdravlje zaposlenih: Vojni sindikat Srbije upozorio Ministarstvo odbrane 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/DARIMIR BANDA/EV)

Vojni sindikat Srbije podseća ministra odbrane kao poslodavca i komandante vojnih jedinica da, u danima kada se temperature vazduha kreću oko 40 stepeni Celzijusovih, obavljanje poslova na otvorenom treba prilagoditi uslovima ekstremno visokih temperatura ili rad prekinuti u satima kada temperatura dostiže najviše vrednosti.

„Štetno dejstvo visokih temperatura ugrožava zdravlje zaposlenih, izaziva dehidraciju organizma i brže zamaranje, a značajno umanjuje sposobnosti za rad i povećava nastanak grešaka pri obavljanju poslova i zadataka, što može da dovede do pojave vanrednih događaja sa najtežim posledicama. Svi smo svedoci u kojim su ekstremnim temperaturama i uslovima radili pripadnici Vojske Srbije, tokom priprema za vežbu na Pešteru 2021. godine, kada je smrtno stradao naš kolega i član stariji vodnik prve klase Dejan Stojković. Takav propust u primeni mera bezbednosti i zdravlja na radu ne sme nikad više da se ponovi“, stoji u saopštenju.

Prema istim informacijama, Vlada Srbije još 2007. godine je donela preporuku u kojoj se navodi da poslodavci organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni, a naročito u periodu od 11 do 16 časova.

Kako dodaju, kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci, a tako i nadležne vojne starešine, dužni su da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise iz te oblasti i da donesu odgovarajući akt o proceni rizika po bezbednost zdravlja na radnom mestu i u radnoj okolini, što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama.

„Jasno je da poslodavac ne može uticati na spoljašnje faktore kao što su sunčevo zračenje, temperatura i vlažnost vazduha, ali primenom mera bezbednosti i zdravlja na radu itekako može izbeći ili smanjiti toplotni stres definisan kao fizička i fiziološka reakcija zaposlenog na temperaturu koja ga okružuje na radnom mestu“, preciziraju u Vojnom sindikatu.

Pri sprovođenju ove obaveze, naglašavaju, poslodavcu i zaposlenima mogu pomoći Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, koje je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i docijalna pitanja.

„Nadležne vojne starešine i rukovodioce, pozivamo da pokažu maksimalnu brigu za zaposlene, a profesionalne pripadnike Vojske da se jave sindikatu za pomoć ukoliko su im zdravlje i bezbednost na radu na bilo koji način ugroženi“, preciziraju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari