Vlada da "prinudi" KC da dostavi podatke o umrlim od korone 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović zatražio je od Vlade Srbije da „neposrednom prinudom“ obezbedi da Klinički centar Niš dostavi novinarki Danasa Zorici Miladinović podatke o umrlim i hospitalizovanim pacijentima sa potvrđenom ili sumnjivom korona infekcijom u prva dva meseca epidemije.

Niški KC je prethodno odbio da sprovede izvršno rešenje Poverenika, doneto sredinom oktobra, u kojem mu se nalaže dostavljanje ovakvih podataka, pod pretnjom novčanog kažnjavanja te ustanove.

U dopisu kancelarije Poverenika novinarki Miladinović navodi se da se on obratio Vladi nakon što nije bio u mogućnosti da sam izvrši to rešenje, odnosno novčano kazni KC Niš, pošto su ga u Upravi za trezor i Ministarstvu finansija obavestili da podaci o ukupnom godišnjem prihodu te ustanove „ne postoje“, a da u Zakonu o budžetskom sistemu „pojam ukupnog prihoda korisnika budžetskih sredstava nije definisan“.

Po Zakonu o opštem upravnom postupku, Poverenik ima pravo da zbog nesprovođenja njegovog izvršnog rešenja niškom KC-u izrekne novčanu kaznu u rasponu od polovine njegovih mesečnih prihoda do čak deset procenata godišnjih prihoda iz prethodne godine.

Niški KC je odbio da sprovede izvršno rešenje Poverenika, uz obrazloženje da se dokumenta iz kojih se mogu videti traženi podaci „nalaze u crvenoj zoni“ i „zbog svoje kontaminiranosti nisu dostupni upravi“.

U odgovoru se dodaje da će niški KC „rado pružiti“ tražene informacije, ali tek „kada budu ispunjeni svi bezbednosno-zdravstveni uslovi da ta dokumentacija bude skladištena u ‘zelenim zonama'“.

Ovo je treće odbijanje te ustanove da novinarki Danasa dostavi podatke, kao i dokumenta iz kojih se oni mogu videti, koje je zatražila po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pre bezmalo sedam meseci.

– Ne verujem da će Vlada Srbije obezbediti da KC Niš dostavi tražene podatke, što bi, inače, u uređenim državama bilo nezamislivo. Osnovna obaveza Vlade je da sprovodi zakone, ali smo svedoci da ih ona sistematski opstruira, a sprovodi politiku jedne stranke, odnosno jednog čoveka. Kada Vlada ne poštuje zakon, parlament Srbije ima zakonsko ovlašćenje da donese upozorenje, odluku ili da je čak smeni, ali je to ovde nepojmljivo – kaže za Danas bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Šabić ocenjuje da je aktuelna vlast našla način da „kastrira“ zakonski okvir koji reguliše primenu ustavnog prava javnosti da zna, a koji je inače dobar.

I dok je on bio na funkciji Poverenika, novčano kažnjavanje onih koji su se oglušili o Poverenikovo izvršno rešenje opstruirano je kroz „obrazloženje“ da „ukupan prihod“ nije zakonski definisan.

Događalo se, čak, da republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac zbog takvih rešenja protiv Poverenika podiže tužbe.

– I apsurdno je i tragično da KC Niš odgovara da ne može da dostavi podatke jer su „u kontaminiranim dokumentima“, kao da ne živimo u elektronsko doba, koje podrazumeva i takvu evidenciju podataka, već u srednjem veku, gde postoji samo jedan prepis. Uopšte, ceo sistem informisanja o epidemiji kovida 19 je na skandaloznom i ponižavajućem nivou. Pritom, informacije ove vrste su od izuzetnog značaja za javno zdravlje, odnosno ugrožavanje i zaštitu zdravlja stanovništva, te postoji neoboriva pretpostavka o opravdanom interesu javnosti da ih zna, i nijedna institucija ne može da dokazuje suprotno – kaže Šabić.

Niški KC najpre nije odgovorio na zahtev naše novinarke o dostavljanju traženih podataka, koji je upućen početkom maja, nakon prvih ozbiljnijih sumnji da nadležni umanjuju broj umrlih u kovid bolnicama u Srbiji.

Podnela je žalbu Povereniku, koji je, krajem jula ove godine, doneo rešenje u kojem nalaže KC-u da joj te podatke hitno dostavi.

Uprava KC je to odbila, uz obrazloženje da „još uvek radi na ažuriranju“ traženih podataka „s obzirom na kompleksnost i složenost vođenja analitike“.

Predstavnici uprave KC su, inače, početkom jula ove godine, na jednoj od retkih konferencija za novinare, rekli da javnosti neće saopštavati podatke o ukupnom broju umrlih pacijenata od korone ili sa sumnjom na koronu, jer je to „u isključivoj nadležnosti republičkog Kriznog štaba“.

Oni su, ipak, „priznali“ da kliničari ove ustanove takve podatke „svakoga dana unose u nacionalnu kovid bazu“, a da ih ona „svaki dan i promptno šalje“ republičkom Kriznom štabu.

Moguće je i obraćanje novinarke sudu u Strazburu, ali…

Hipotetički je moguće da se novinarka Danasa kojoj su uskraćene informacije vezane za javno zdravlje obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu nakon što iscrpi pravna sredstva u zemlji. Ali, nisam siguran kakav bi bio epilog, pošto je Strazbur već „pretrpan“ ogromnim brojem premeta iz Srbije, kaže Rodoljub Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari