Hrvatska policija saopštila je juče da je u subotnjim neredima u Zagrebu privedeno 65 osoba od kojih je njih 36 uhapšeno zbog napada na službenu osobu. Portparolka zagrebačke policije Jelene Bikić izjavila je novinarima da je 13 osoba pušteno, dok su protiv 15 uhapšenih podneti optužni predlozi zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju i kršenja javnog reda i mira.

Ona je rekla da protiv 36 demonstranata sledi podnošenja krivične prijave zbog napada na službenu osobu, za šta je predvođena zatvorska kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Jedna osoba zadržana je na otrežnjenju.

Fotoreporter agencije Frans pres (AFP) Hrvoje Polan pušten je iz policije u subotu uveče nakon gotovo osam sati provedenih u policijskog stanici. Kao razlog privođenja policija je navela njegovu bezbednost budući da nije hteo da se makne s mesta događaja, rečeno je Beti u zagrebačkoj redakciji te agencije.

Policija je navela da su privedeni mlađe osobe, a najmlađi ima 15

godina. Reč je uglavnom o osobama koje su već evidentirane u policiji po izgredima na fudbalskim utakmicama. U subotnjim neredima povređeno je 30 policajaca i 20 građana od kojih dvoje imaju teže telesne povrede, odnosno prelome prstiju i ruke. U ulici u kojoj je došlo do sukoba policije i demonstranata pričinjena je znatna materijalna šteta – razbijeno je nekoliko izloga, kao i stakla na nekim stanovima i galerijama. Oštećeno je i nekoliko fasada, dva policijska vozila, a huligani su čupali i kamene ploče s ceste.

Do sukoba s policijom je došlo kada je više stotina demonstranata krenulo prema sedištu vlade gde su zabranjena protestna okupljanja. Naišli su na kordone policije koja im preprečila prolaz nakon čega su demonstranti iz prvih redova na policiju počeli da bacaju cigle, petarde i flaše. Policija je uzvratila silom, a neredi su zabeleženi i u Osijeku, dok je oko 200 veterana protestovalo u Šibeniku. Hrvatska vlada je najoštrije osudila sukobe i optužila deo opozicije za nerede.

Udruženje navijača Fudbalskog kluba Dinamo odbacilo je optužbe policije da iza divljanja u centru Zagreba stoji grupa navijača tog kluba Bed blu bojs . Policija je nakon nereda saopštila da su za divljanje i sukobe s policijom odgovorni pripadnici Bed blu bojsa i demonstranti okupljeni preko društvene mreže Fejsbuk, a ne veterani koji su prisustvovali mirnom skupu na Trgu bana Jelačića.

Preminuo učesnik skupa u Splitu

Split – Više stotina veterana i građana okupilo se juče u Splitu na skupu podrške hrvatskim veteranima, a skup je prekinut nakon što je jednom od učesnika pozlilo. Hrvatska policija potvrdila je da je 66-godišnji muškarac umro u splitskoj bolnici. Tokom protesta podrške veteranima, posebno Tihomiru Purdi koji se nalazi u pritvoru u BiH, zatražena je ostavka vlade kojoj je poručeno da je dosta „podaničke politike prema EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari