Vlada protiv slobodne štampe 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na današnji dan pre 110 godina, list Mali žurnal objavio je članak o ukidanju slobode štampe na zahtev tadašnje Vlade.

Mali žurnal piše kako je „pre kratkog vremena“ tadašnja vlada pripremala projekat kojim bi se uništila sloboda pisanja, odnosno sloboda štampe.

Tu vest je beogradska štampa prenela „po novinarskoj dužnosti“, ne pridajući previše značaja i smatrajući da je bila samo pokušaj vlade da zastraši novinare.

„Prema ozbiljnom uveravanju iz vladinih krugova, vlada misli da, kako bi se to reklo – skrati rukave našoj štampi“, prenosi ovaj list.

Oni iz „vladinih krugova“ smatrali su da se štampa „popela na vrh glave svojim pisanjem“, a posebno jer je kritikovala socijalne pojave i ministre.

„Uzimamo dakle da je vlada u pravu i da dužnost štampe nije da vodi računa da li se koji od ministara bogati. Je li onda samo njena dužnost da beleži kad se neko venča, umre ili otruje? Je li dužnost štampe da sve odobrava što se u društvu dešava i da prolazi pored onog u šta treba da se zagleda?“

Vlada protiv slobodne štampe 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Ako bi samo to bila dužost štampe, a ne da „žigoše“, daje svoje kritičko mišljenje i ukazuje na „rđave“ pojave u društvu, njena uloga ne bi bila toliko značajna.

Dodaje se i da se štampa nije zadržala samo na tim ulogama, već je preuzela i ulogu sudije gde vlada nije mogla da „ćuti“ na kritike, razotkrivanja i osuđivnja ministara, prikazujući ih u javnosti kao štetne i nemoralne pojedince.

„U Svetom pismu ima da ko sa nožem rukuje, od noža i gine. Mi se bojimo da baš taj nož koji je vlada podigla protiv slobodne štampe ne zabode sebi u grlo. Štampa u Srbiji zna da bude otporna i da povede borbu, čiji rezultat može da bude još sad vidljiv i završen u korist štampe, a na štetu vlade“ – poručuje redakcija Malog žurnala.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari