Vlada Srbije usvojila zaključak da je sistem "Amber alert" od značaja za javni interes 1 EPA-EFE/ARIE KIEVIT

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim se utvrđuje da je sistem „Amber alert“ od značaja za ostvarivanje javnog interesa.

„Ambar alert“ je sistem obaveštenja o prijavi nestanka maloletne osobe posredstvom elektronske komunikacione mreže, s ciljem hitnog preduzimanja mera i radnji na njenom pronalaženju.

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova od 2. februara ove godine obrazovan je tim za uvođenje tog sistema u Srbiju, sa zadatkom da izradi analizu početnog stanja i plan aktivnosti neophodnih za njegovo aktiviranje, navodi se u saopštenju Vlade.

Tim dokumentom se definišu i kriterijumi za njegovo aktiviranje i izradu procedure, kao i predlog protokola o saradnji nadležnih institucija u svrhu definisanja prava i obaveza u postupku razmene informacija u slučajevima obaveštavanja o nestanku osoba mlađih od 18 godina.

Članovi Vlade usvojili su i odluku o obrazovanju Odbora za organizaciju promocije Srbije kroz projekat „Srpska kuća“ na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, što predstavlja izvanrednu platformu za promociju zemlje, sportista i brendova svih vrednosti koje jedna država može prikazati.

Zvanični podaci govore da se na Olimpijskim igrama u Parizu očekuje više od četiri milijarde gledalaca posredstvom raznih platformi, a u ovom trenutku je prodato više od šest miliona karata.

@danas.rs Verovatno ste danas na društvenim mrežama videli apel da se u Srbiji uvede Amber Alert, ali znate li šta ovaj sistem zapravo podrazumeva? 🚨⏩ Šta vi mislite, treba li Srbija da uvede ovaj sistem? 💭 #foryoupage #fyp #danas #srbija #news #vesti #amberalert #hocemoamberalert #hronika ♬ News – amadasounds

Pokretanje projekta „Srpska kuća“, koji će biti realizovan od 26. jula do 11. avgusta 2024. rodine, predstavlja dobru priliku da naša država promoviše svoju privredu, turizam, kulturu, naučna i inovativna dostignuća, investicione potencijale i projekat EXPO 2027.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju u cilju unapređenja kvaliteta realizacije učenja kroz rad i pojednostavljivanje postupka uključivanja poslodavaca u dualno obrazovanje.

U pogledu unapređenja kvaliteta realizacije učenja kroz rad, taj predlog uvodi obavezu izrade programa realizacije učenja kroz rad, dokumenta na osnovu kojeg će poslodavac da se akredituje, a sadrži sve relevantne opise o ostvarivanju ishoda učenja, plana i programa nastave.

Škola i poslodavac će zajednički izrađivati taj dokument, koji će služiti i samovrednovanju škole i u spoljašnjem vrednovanju kvaliteta rada.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kojim će biti regulisana pitanja koja se odnose na saradnike u nastavi i asistente, kao i na studente koji su upisani do 10. septembra 2005. godine na svim nivoima studija.

Predloženim dopunama biće rešeno pitanje akademskih naziva za studente koji su upisivali osnovne studije po planovima i programima kojima nisu predviđeni ESPB bodovi na ustanovama koje su u trenutku upisa studenata imale rešenje o ispunjenosti uslova za početak rada i obavljanje delatnosti, a akreditaciju su dobile naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari