Vladajuća elita svakodnevno napada novinare u Srbiji 1Foto: Aleksandar Roknić

Srbija je zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada i u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima, i to najviše od vladajuće elite i prodržavnih medija, navodi se u najnovijem izveštaju Reportera bez granica (RSF).

U RSF-u ističu da je posle izbijanja pandemije koronavirusa u svetu, pa tako i u Srbiji, došlo do dramatičnog pogoršanja medijskih sloboda, te da je novinarstvo, „glavna vakcina“ protiv dezinformacija, potpuno ili delimično blokirano u 73 odsto, odnosno u 130 od 180 zemalja sveta.

Što se tiče Srbije, koja se nalazi na 93. mestu po slobodi medija, u izveštaju se ističe da je vlada iskoristila krizu koronavirusa za donošenje drakonskog zakona, koji je kasnije ukinut, a na osnovu kojeg je novinarka Ana Lalić u aprilu 2020. zadržana tokom noći u zatvoru nakon hapšenja u svom stanu zbog izveštaja o lokalnoj bolnici.

Kako se navodi, tokom julskih, antivladinih demonstracija, novinari su bili žrtve nasilja demonstranata i policije, koja je proizvoljno hapsila. Dodaje se da su vlasti u brojnim slučajevima brzo identifikovale odgovorne nasilja nad novinarima, ali da je bilo mnogo manje verovatno da će uspešno sprovesti sudske postupke.

U izveštaju se podseća da je ukinuta presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i da je predmet vraćen na ponovno suđenje, ali i napominju da je početkom 2021. zabeležen značajan napredak u borbi protiv nekažnjivosti kada su izrečene presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Ističe se da je najpoznatiji uzbunjivač Aleksandar Obradović i dalje je predmet gonjenja i pored nedostatka dokaza.

Reporteri bez granica naglašavaju da nezavisni mediji, od kojih su mnogi lokalni, nastavljaju da pokrivaju opasne teme, kao što su politička korupcija i organizovani kriminal iako su oslabljeni krizom koronavirusa i ne dobijaju novac od države, koji odlazi provladinim medijima.

Novinar Nedim Sejdinović ukazuje za Danas je najnoviji izveštaj Reportera bez granica samo jedan u nizu izuzetno oštrih kritika koje Srbija u poslednje vreme dobija od evropskih zvaničnika i međunarodnih organizacija.

– Više je nego jasno da vlast nema nameru da odustane od toga da urušava institucije, krši zakone i progoni sve one koji na to ukazuju. Nezavisni mediji su, dakako, prvi na meti, pogotovo oni koji se bave brojnim korupcionaškim aferama naprednjaka. Pošto gospodari našim životima zahvaljujući pre svega hipnotičkoj instrumentalizaciji ogromne većine medija i novinara, sasvim je izvesno da Vučićev režim od te instrumentalizacije, koja podrazumeva kršenje svih profesionalnih standarda, nikada neće dići ruke. Kao što neće odustati ni od maltretiranja onih medija i novinara koji nisu pod njegovom kontrolom. Neće tu pomoći nikakve medijske strategije i radne grupe. Štaviše, vlast pokazuje da je sve inventivnija u tome kako nezavisnim medijima zagorčati život – ističe Sejdinović.

Prema listi RSF, Kosovo je na 78. mestu po slobodi medija, Crna Gora na 104, Severna Makedonija na 90, Albanija na 83, Hrvatska je na 56. mestu, a Slovenija na 36. mestu.

Inače, u izveštaju RSF-a se ukazuje da su vlade na globalnom nivou iskoristile pandemiju kao osnovu za blokiranje pristupa novinara informacijama i izvorima, kao i izveštavanja sa terena, kao i da je smanjeno i poverenje javnosti u novinare.

Prva Norveška, poslednja Eritreja

Iako je Evropa najbezbedniji region, sve je više napada i hapšenja, posebno u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Srbiji i Bugarskoj, navodi se u izveštaju RSF-a. Represija je povećana u Iranu (174. mesto), Saudijskoj Arabiji (170. mesto), Egiptu (166. mesto) i Siriji (173. mesto). Na začelju liste RSF-a su Kina (177. mesto), Turkmenistan (178. mesto), Severna Koreja (179. mesto) i Eritreja (180. mesto), dok je na prvom mestu već petu godinu zaredom Norveška, a slede je Finska, Švedska i Danska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari