Vladika Grigorije: Post mora biti i telesni i duhovni 1Foto: Screenshot/YouTube/Nova S

Vaskršnji post najstroži je post Crkve, a ove godine počinje 18. marta i traje do 4. maja. Traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru.

Post je deo duhovne discipline i pripreme, gde se odričemo određenih stvari, posvećujemo molitvi i usmeravamo svoj fokus ka duhovnom rastu. Na to je pravoslavne vernike podsetio i vladika Grigorije, koji je nešto više o postu rekao u obraćanju na svom Instagram nalogu.

„Nije naodmet da još jednom kažemo da naše telesno uzdržavanje od mrsne hrane, jake hrane, taj aksetizam ima jako dobru dimenziju, i to svi znaju već. Ali, to će biti samo jedna asketska akcija, trening, ukoliko ne bude praćeno duhovnim postom, a to su dela milosrđa, ljubavi, praštanja, trpljenja, sagledavanja sebe i sveta oko sebe na bolji način. A to znači sagledavanje svojih grehova, a ne tuđih“, rekao je episkop dizeldorfski Srpske pravoslavne crkve.

Kako je dodao, zato je telesni post neodvojiv od duhovnih elemenata koje je nabrojao.

„Jako je važno, da bi post bio post, mora da bude i telesni i duhovni, i umni istovremeno“, poručio je vladika Grigorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari