"Srpska diplomatija najzgodniji poligon za kadrove mile vlasti": Sagovornici Danasa o imenovanju Vladimira Božovića za generalnog konzula u Njujorku 1Foto: Sajt ambasade Srbije u Crnoj Gori

„Ne postoje formalne prepreke da Vladimir Božović bude postavljen na funkciju generalnog konzula u Njujorku, pogotovo što je u međuvremenu stekao i određeno diplomatsko iskustvo. Pa ipak, ovo imenovanje ima svoju političku i simboličku delikatnost, pre svega u vezi sa njegovim turbulentnim obavljanjem funkcije ambasadora Srbije u Crnoj Gori“, kaže za Danas Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije, komentarišući novo diplomatsko postavljenje.

Da podsetimo Vladimir Božović postavljen je za generalnog konzula u Njujorku i to je objavljeno u „Službenom glasniku Srbije“. Božović je obavljao funkciju ambasadora u Crnoj Gori, a pre toga u dva navrata bio i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Diplomata Božinović podseća da je tačno da je vlada DPS, Božovića, par dana pred silazak sa vlasti, i to uz diskutabilno objašnjenje, proglasila za persona non grata, i da je čitav taj događaj imao jednu dimenziju političkog obračuna unutar fražilnih crnogorskih prilika.

„Ipak, kategorički je imperativ diplomatske prakse da se takva odluka suverene države prihvata i, naročito, ne traži nikakva njena ‘ispravka’, naknadno povlačenje i sl. Država koja bi popustila pred takvim pritiskom – koji bi nužno bio daleko od jezika recipročnog uvažavanja – poništila bi svoj autoritet i kredibilitet i u domaćoj i u stranoj javnosti. Zato se tako nešto nikad ne traži i u krajnjoj liniji diskredituje zemlju koja se na tako nešto odluči“, navodi sagovornik Danasa.

Dodaje da je strana percepcija „slučaja Božović“ nesumnjivo za nas vrlo nepovoljna i predstavlja gaf koji naša diplomatija, kako kaže, više nikad neće ponoviti.

„Relativno brzo imenovanje gospodina Božovića na novu funkciju, a ona je, iako nominalno konzularna, i diplomatski ‘jaka’, moglo bi se tumačiti da naša vlada stoji iza svih mučnih peripetija sa njim u Crnoj Gori. Pa to pobuđuje strepnju da se takav skandal i u budućnosti ne isključuje“, navodi diplomata Božinović.

I njegov kolega ambasador u penziji Srećko Đukić ističe da neko ima privilegije da bude šta hoće i koliko hoće.

„Izgleda da je srpska diplomatija najzgodniji poligon za kadrove mile vlasti. Za pojedince posebno. Međutim, diplomatija odavno nije samo veština nego i nauka, ali izgleda da se u našoj diplomatiji ne uvažava ni praksa ni znanje. Zaista bi bilo neshvatljivo da sudija bude neko ko nije položio sudski ispit i ispekao sudijsko znanje. Ili da vas leči nadrilekar, itd. Sve je profesija sem diplomatije“, ističe Đukić.

"Srpska diplomatija najzgodniji poligon za kadrove mile vlasti": Sagovornici Danasa o imenovanju Vladimira Božovića za generalnog konzula u Njujorku 2
foto FoNet/Zoran Mrđa

Objašnjava da kod nas u diplomatiji to postaje norma. Školovane diplomate sa iskustvom u podređenom su položaju pred navalom ljudi od poverenja.

„Koliko su ‘čisto’ diplomatski poslovi složeni toliko su složeni konzularni poslovi i zaštita interesa građana i prava države u zemlji prijema. Teško da se može nazreti profesionalna diplomatija u zemlji kao što je Srbija i njeno osmišljeno kadrovsko obnavljanje u skladu sa spoljnopilitickim ciljevima zemlje. Nekada najprestižnija služba danas je gurnuta u stranu i ne oseća se da postoji. A bilo je zaista zvezdanih trenutaka srpsko-jugoslovenske diplomatije“, ocenjuje sagovornik Danasa.

Na pitanje da prokomentariše imenovanje Vladimira Božovića za generalnog konzula u Njujorku Nebojša Vujović, nekadašnji ambasador odgovara kratko: „Nemam komentar“.

„Jedini mogući komentar je ‘no comment’. A u diplomatiji takav komentar jako odzvanja, pogotovo ako se radi o ličnosti. Dakle, to je toliko beznačajno da ne zaslužuje komentar. Odsustvo komentara je nekada jače od komentara“, navodi Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari