Vlasotince: Izveštaj o kvalitetu vazduha uzet danas tek 15. aprila 1foto: shogun/Pixabay

Vlasotinčani informaciju o kvalitetu vazduha koji je meren na današnji dan mogu da saznaju tek posle 15. aprila, piše portal Jugpress, navodeći da se takav zaključak može izvesti iz saopštenja koje je medijima zvanično upućeno iz kabineta predsednika te opštine Bratislava Petrovića.

Kako se navodi u tom saopštenju, „Zavod za javno zdravlje izveštaje će i ubuduće dostavljati do sredine meseca za prethodni mesec, a oni će se nakon toga naći na zvaničnoj internet stranici opštine Vlasotince”.

Januarski izveštaj o merenju kvaliteta vazduha nalazi na sajtu opštine, a saopštenje je upućeno medijima 28. februara.

U njemu se navodi da je od 23 dana u januaru, koliko je Zavod za javno zdravlje Leskovac merio parametre zagađenja vazduha u Vlasotincu, kvalitet bio nezadovoljavajući sedam dana.

Precizirano je da je „dva dana kvalitet vazduha bio u kategoriji ‘zagađen’, dva dana u kategoriji ‘jako zagađen’ i tri dana u kategoriji ‘prihvatljiv'“.

Ostalih dana kvalitet vazduha bio je u kategorijama ‘dobar’ i ‘odličan’. Merene su vrednosti za čađ, azotne okside, PM i UTM čestice i sumpordioksid, navedeno je u saopštenju.

“Mernu stanicu postavili smo početkom januara u centru Vlasotinca, na Valčićevoj palati i opština je potpisala ugovor sa Zavodom za javno zdravlje da u toku ove godine meri parametre kvaliteta vazduha kako bismo na kraju godine imali sliku o tome kakva je situacija i u kom pravcu treba da idu eventualne mere “, citirana je u saopštenju, članica Opštinskog veća Žaklina Stefanović, zadužena za zaštitu životne sredine.

Vlasotinčani će, ako je suditi prema napisanom u ovom saopštenju, informaciju o merenju kvaliteta vazduha u svom mestu 1. marta saznati tek posle 15. aprila, piše portal Jugpress, navoeći da je saopštenje objavljeno i na zvaničnom sajtu opštine Vlasotince.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari