Vlast nezainteresovana za zdravlje stanovnika Srbije

Beograd proteklih sedam dana u svetskom vrhu po zagađenosti vazduha

Ostavite komentar


  1. Ovo je zaista vapaj-danima,a od sinoc,kao i jutros,neverovatan smrad se oseca u Visnjickoj banji,i vidi se plavicasta obavijenost ovog brda. Jutros stipa za oci i grlo… Molim Danas da proba da otkrije o cemu se radi! Sumnjam da gori Vinca,jer je slican smrad kao pre par godina…ovo je zaista katasrofa!

    1. Vinča, definitivno. Počelo je juče oko 18-19 časova. Specifičan miris spaljivanja otpada.

    2. Isto je stipalo za oci i pre 20 godina u Visnjickoj banji. Izgleda se sakupi dim iz Visnjice gde se 99% ljudi greje na ko zna kakav materinal, sa sruge strane Mirijevo a tu je i Vinca a i Lešce….
      Sta reci a ne zaplakati…

  2. To srbna komunistička vlast namerno radi!
    Trebalo bi da joj budemo zahvalni za to postignuće!
    Ko preživi biće čudo evolucije i prilagođen za sve, kao buba švaba!
    Šta je tu problem?

  3. Pod HITNO uvesti PAR-NEPAR tablice za voznju i prepolovice se guzva i samim tim smanjiti zagadjenje.

  4. Prioritetne mere u oblasti saobraćaja (a koji je osnovni zagađivač u Bg i drugim većim gradovima) bi bile:

    1. Rigorozna kontrola emisija vozila. Isključivanje iz saobraćaja. Kazne. Fizičko kažnjavanje osoba koje su skinule katalizator. Zaplena vozila.
    2. Prelazak autobuskog prevoza sa dizela na TNG, gas i sl. Hitna investicija iz nacionalnog investicionog programa.
    3. Ukidanje akciza na TNG i druga goriva sa niskom emisijom. Subvencionisanje prelaska na TNG.
    4. Povećanje akciza na dizel goriva i povećanje ekološke takse za SVA dizel vozila. Poskupljenje registracije dizel vozila i zabrana kretanja u špicu.
    5. Subvencije (izdašne, k‚o za taksiste) za elektro vozila i hibride.
    6. Zabrana korišćenja Taxi vozila na dizel, a za 2-3 godine i na benzin.

  5. Vladimire Radoičiću,pa kada se želi ukloniti kompletan saobraćaj iz centralnih zona grada bunite se i kevćete samo tako.Kada se uvode električni autobusi,kada se zanavlja trolejbuski i tramvajski saobraćaj opet ne valja,otimanje para,pljačka…Pa šta bre više hoćete,kako da se gradska zona očisti od zagađenog vazduha.Kada toliko vrcate od pameti dajte neku pametnu ideju,možda će vas neko saslušati,ako ne iz vlasti pa možda narod, a onda inicijativa pa na ulicu pa na Maricu i možda uradite nešto,jedini je problem što to nešto, MORA biti pametno inače nema smisla.

  6. Ovu temu ce bolje razraditi gospodin Vesic u svojoj novoj knjizi „Goli beli grad“.

  7. Ja već par nedelja svakodnevno proveravam stanje vazduha na https://waqi.info. Može taj Radović da priča šta hoće, ali to je sajt koji se ažurira na osnovu postojećih mernih stanica širom sveta. Po vrednostima PM 2.5 (najopasnije vrste mikročestica) Beograd je već nedeljama u crvenoj zoni (četvrta od šest, označena kao nezdrava za celokupno stanovništvo). Posebno je pogođen Novi Beograd, koji redovno pokazuje najviše vrednosti, iako se ovde malo ko greje na ugalj ili drva. Kako to stručnjaci iz Gradskog zavoda objašnjavaju? Objašnjenja nisu potrebna. Dovoljno je pogledati kakav dim izlazi iz vozila GSP, koliko je automobila na ulici, koliko se zelenila poseklo i koliko betonskih zgrada podiglo. U zlatno doba ulazimo sa gas-maskama.

  8. Ali zato rezimski tablidi samo pisu o Zadruzi, jeeeeeeeeee . . . . .

  9. Zabraniti lozenje u centru grada. Ko hoce da zivi u centru ne moze da se greje na drva i ugalj. Drugo uvesti posebnu taksu za ulazak vozilom u centar grada, ali pre toga treba drasticno poboljsati prevoz. Omoguciti ljudima da dolaze kolima do stanica sa velikim besplatnim parkinzima odakle imaju efikasan prevoz ka gradu.
    Dugorocno treba napraviti posebne saobracajne trake za bicikliste. Moze mnogo toga da se uradi samo ako se hoce i zna kako.

  10. To je posledica, dragi Beogradjani i ostali, kad birate SNS, a posle cutite i sedite kod kuce

  11. umesto s400 putin je trebao da posalje u srbiju ambilife preciscivac vazduha .. da se spasi sta se spasiti moze .. ovako .. spasa nam nema

    1. Nemam nikakve afekcije prema JB, ali ovim moralnim gromadama AVAV da podvrisne, sutra bi pokorno sve najgore pisali o svojoj deci rođenoj. A taj dan nije daleko, jer će ista sasvim sigurno da se odreknu svojih roditelja koji mogu sebe i njih da prodaju za kilo čvaraka, a da ne trepnu..

  12. Znate sta je AV rekao neki dan u intervjuu Austrijancima na pitanje o klimatskoj krizi i vremenskim promenama? To ne zanima gradjane Srbije. I to je to. Bas me zanima sa kojom ce sad izaci izmisljenom izjavom.

  13. Šta je beograđani? A smejali ste se nama pančevcima ceo život, neka, već se vi masovno selite kod nas

  14. Ljudi, ovo je 100% Vinča. Ja cele nedelje zovem gradske institutcije, ali oni su se tek danas setili da nešto preduzmu. Ovako je bilo isto u maju 2017. godine. Gradski zvaničnici nas neće sigurno ništa obavestiti ako se ne pobunimo. Gorenje deponije nije zanemariva stvar. Svakakvi otrovi se tu razvijaju. Plastika treba da se odlaže ili reciklira, a ne da se pali. Mislite o tome…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.