Rukovodstvo Skupštine grada Kragujevca odbacilo je ovonedeljni zahtev opozicionih partija Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) i Demokratske stranke za sazivanje sednice SG po hitnom postupku, na kojoj bi se raspravljalo o stanju javnog informisanja u gradu. Odbijanje zahteva opozicije obrazloženo je stavom da su ZZŠ i DS već tražile da se o istoj temi raspravlja na redovnoj sednici SG, održanoj 4. septembra, te da je odbornička većina odbila tu inicijativu. Čelnici SG tvrde da su, uz uvažavanje zahteva opozicionih stranaka, ipak dužni da poštuju volju većine u lokalnom parlamentu.

Ovim povodom juče se ponovo oglasila odbornička grupa ZZŠ, koja u svom saopštenju konstatuje da je „očigledno da je da stanje javnog informisanja u Kragujevcu važna tema za medijske poslenike, građane i opoziciju, ali ne i za lokalnu vlast koja o tome ne želi da razgovora u gradskom parlamentu ni u redovnoj, ni u proceduri po hitnom postupku“.

– Vlast je ubeđena da je sve pod kontrolom poput pojedinih, do juče gradskih medija, a sada privatizovanih od strane neprednjačkih mogula. Težak socijalni položaj zaposlenih u medijima, otkazi, katastrofalna privatizacija, nezakonite radnje lokalne vlasti u procesu sprovođenja konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i ugrožavanje prava građana na informisanje nisu problemi koji će biti rešeni guranjem ''pod tepih'' kabineta lokalnih funkcionera – navodi se u saopštenju ZZŠ.

Odborničke grupe Zajedno za Šumadiju i Demokratske stranke insistiraju da se na skupštinskim zasedanjima raspravlja o važnim temama za građane Kragujevca, jer je to mesto gde se donose odluke, a ne koaliciona pijaca izvršnih organa u lokalnoj vlasti.

– I dalje ćemo Skupštini grada Kragujevca upućivati zahteve za sazivanje sednica po hitnom postupku i predlagati zaključke koje bude usvajalo gradsko veće u senci ZZŠ-DS, kako bi bili rešeni sve kompleksniji problemi Kragujevca – poručili su juče iz Zajedno za Šumadiju. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari