Vlast stvara paralelni civilni sektor u Srbiji

Centar za praktične politike

Ostavite komentar


  1. Izvinite, za Vas su nevladine organizacije samo one koji lovu dobijaju iz inostranstva,za njih nemate primedbe. Čudno neko rezonovanje…

    1. Čemu takvo etiketiranje kad autor vrlo detaljno objašnjava i opisuje kako se urušava civilni sektor? Branite neodbranjivo, nisu sve NVO osnovane sa istim ciljem, svi znamo da ih ima koje su i vrlo negativno i vrlo često i tendenciozno protiv svoje zemlje, ali to danas nije tema.Tema je vaš vođa i vaša partija i vaš proizvođač sendviča i njegove zloupotrebe. I naravno bebica…

      1. Aha, „tema je vaš vodja“,kažete vi…Pa upravo sam o tome govorio,ali ne tako dirtektno kao vi.Mnogo ste opterećeni njime.Smenite ga na izborima,onako demokratski,časno,dostojanstvo, čistog obraza.I ne samo njega već i mnoge druge. Ali, ne rušite i nemojte da vam smetaju NVO srpskog porekla i one druge.Vi očito ne znate zakon i stav u Ustavu da Srbija treba da radi na razvoju nevladinog sektora i da ih materijalno pomaže. Ona to čini čak i za one koje su na finansijskim kazanima , da ne pominjem ,kojih iz inostranstva…A za sendviče…Izlizalo se to,jer mnogi od vas nemaju ni jedan protiv arguent da objasne neslaganje ,nego sendvič,bot….

        1. Evo ja imam da iznesem protivargument. NVO se osniva sa ciljem da promoviše ili utiče na određen stav, nevezan za trenutnu vladajuću strukturu – odatle i NV u NVO. Ukoliko je cilj NVOa da se bori protiv korupcije – onda treba da su joj na tapetu svi koji su u korupciji ogrezli, a ne samo jedan tabor. I tu bi rekao da je vaša greška u rezonovanju. Ne bi trebalo da bude podele na vaše i naše, već ni po babu ni po stričevima. Na kraju, najveći korisnik stranih sredstava je država Srbija, odnosno vlast koja njom upravlja. Da li to znači da je Vučić strani plaćenik? I da shvatite već jednom, i ja koji sam protiv Vučića želim da ga smenim na izborima, pošteno, demokratski. Ajde onda neka on pošteno, demokratski, dozvoli da se predstavnici opozicije pojavljuju u medijima (al tako da sami mogu štogod da kažu), makar 20% vremena posvećeno politici u svim medijima sa nac. frekvencijom. E tada će biti demokratski. časno, dostojanstveno…Sve što SNS radi očito nije tako.

        2. smenićemo ga ne brinite. a da li demokratski ili ne, nije bitno. Bitno je da on D od demokratije nije video, a da su mu usta puna demokratije kad se spomene njegova ostavka zbog haosa u koji je gurnuo ovu zemlju. Autokrate se smenjuju na malko drugačiji način, ne brinite 😉

        3. Poreskih obaveznika sve manje sve manje njiva pod zitom vidite i sami \ bar 70 procenata seljaka nije zito posjano iz auta pogledajte sami. Sve vise zena koje vode psa a ne dete a sve veci pritisak propagande i sendvicara DRA \ BULEVARAC \ SASA \ SASA PETERSEN ,,,pazite i nedeljom oni laju skrecu vredjaju .nikad ne komentarisu sto koridor za Bugarsku kasni 5 godina a radi ga bugarska firma ciji je vlasnik Kosmajac koga je hapsio jel niko nije smeo ime da pomene i sta bi. Koridor kroz grdelicu stalno pada i juce a ide se jos istim putem kojim iso SV. SAVA a gradi ga Radoicic itd… a jajare komentarisu sve drugo i zele da ostane sve ovako dobro

          1. G-đo Milanka, na tekst članka na kojem se nalazimo i nakomentar ispod teksta pišem o paraNVO, a na tekst o nesposobnosti da se izgradi autoput ću napisati komentar povezan sa nesposobnošću i mahinacijama vladajuće klike koje ste ovde pobrojali. Nadam se da ste razumeli ovaj moj lavež, pošto prošli očito niste.

            Svako dobro!

    2. Ma, jok, nevladine organizacije su samo one koje dobijaju pare od države kako bi podržavale Vladu i pljuvale po svima koji drugačije misle. Drži se ti tvog sendviča, ortak.

    1. Vladine nevladine organizacije.
      Bravo za tekst.
      To vidimo već dugo, ali ovaj skener potvrdjuje upozorenja da se ovo neće rešiti bez državnog nasilja svake vrste.

  2. Istina, ali ista kritika se moze uputiti Soroshovim NVO, one takodje ciljaju proruske politicare, a nemaju nikakve veze sa gradjanima Srbije vec sa stranim i domacim politicarima, to su strukovne a ne narodne organizacije. Generalno, intelektualci nemaju dodir sa narodom, tamo su gde su karijera i pare.

    1. Da li se zato Vucic sastao sa Sorosem vec nekoliko puta? Karijera i pare koliko sam te shvatio.

    2. Zato je narod pametan, pa podrzava ove koji nisu intelektualci, ali imaju i karijere i pare. Tako da nema nikakvih problema, ove pametne marginalizujes i proteras, a ove karijeriste i lopine koji nemaju intelekt favorizujes i onda dobijes zemlju koja se zove Srbija. Naravno, kasnije mudro za sve to sto tako biras jednostavno osudis svetsku urotu i ostanes u svojoj glavi kao najpametniji narod na svetu. Na zalost istina je mnogo drugacija i kudikamo ruznija.

  3. Pozdrav za g. člana i pitanje, da li misli da su NVO koje kritikuju državu bogom dane pa niko drugi ne može da ih osniva? Samo je pitanje ko koga finansira, a to je za Vas ključno pitanje, jer se toliko namnožilo ovih prvih NVO, a kolač mali, pa im je tesno u svom „guberu“.

  4. Suština je da nema razgovora, a to je zastrašujuće! Umesto razgovora, kako rekoše, narod se huška na građane i to ne može biti oprošteno i bačeno pod tepih! To Vučić mora da zna koliko god ne želi. Nikakvom manipulacijom to ne može da promeni da će biti kriv za građanske nemire, za ozbiljno ugrožavanje mira zarad svoje pozicije. Imena koja spominje kao papagaj (Đilas, Obradović, Jeremić) mu neće biti opravdanje, jer se demonstrira u više od 100 gradova Srbije! On se ponaša kao da te stotine hiljada građana ne postoje. I to će ga koštati…..skupo. On ni jednom posle više od 3 meseca nije razgovarao sa građanima Srbije koji demonstriraju, već umesto toga pokušava da izazove haos misleći, jadan, da će se izvući. To ponašanje je suprotno funkciji predsednika države. Nije razgovarao……

    1. Institucije I organizacije u sluzbi vladajuce stranke – fenomen doveden do savrsenstva. Sad je to normalno.

    2. On je nezreo za predsednika opstine a kamoli drzave posebno one kojoj je samo jedna nozdrava van vode a stanje se pogorsava. On je, jednostavno, samo predvodnik interesne grupacije koji sendvicem i hiljdarkom obezbedjuje, nikad vecu, podrsku na izborima.

  5. Kosmička pravda.
    Doprineli su dolasku ovog zla na vlast, u velikoj većini.
    Srbija je tek zakoračila u demokrariju, bilo je grešaka, nerazumevanja, ali se nije išlo u nazad… Gospoda je htela sve i odmah…Da dostignemo skandinavske zemlje u ljudskim pravima, koje su to gradile decenijama… I, u svojoj banalnoj naivnosti, poverovali da će preko radikala Tome i Vučića to da dostignu, da će i dalje biti “ neko i nešto“…E, pa neće… ono što ste vi upropastili, svojim delovanjem, neće se popraviti još za dugo godina… Žao mi je one bolje Srbije, za vas „profesionalce“ me baš briga, i za vaš nevladin sektor još više.

  6. U tome i jeste ceo problem. Cela nacija u potpunom duhovnom rasulu i egzistencijalnom propadanju je laka zrtv NVO parazita i lesinara.Sa stanovista obicnog gradjanina Srbije, mene na primer, nema razlike po moje mentalno zravlje izmedju onoga sto mi rade vucicevci ili stranci.
    NVO sektasi se bore za nase dusu ili podrsku isto toliko koliko i Jehove, nazareni ili Mormoni, koristeci iste sektaske metode.
    Zato je najbolje potpuno ih sve iskoreniti, osim onih koje nemaju politicku agendu, vec dolaze sa cisto humanitarnim motivima. Nikome ne trebaju ‘zene u crnom’ i vucicevi kumovi koji se prijavljuju na konkursima za briselske pare, ali svakome treba onaj ko donese pare iz inostranstva i zeli da otvori Narodnu Kuhinju, podigne krilo na nekoj provincijskoj bolnici ili kupi kompijutere za seosku skolu.

  7. MRTVA TRKA
    Ta praksa instaliranja profesionalnih „nevladinih organizacija“ potom je i u Srbiji postala masovan trend, a ne mali broj relativno obrazovanih osiromašenih pripadnika srednje klase, državnog i privrednog činovništva i inteligencije, pohrlilo je da u njima nađe svoje uhljebljenje.[2] Istaknuto mesto među tim „nevladinim organizacijama“ i njihovim finansijerima zauzeo je Fond otvoreno društvo Džordža Soroša, berzanskog špekulanta i jednog od najbogatijih ljudi na planeti. Finansiranje „nevladinih organizacija“ direktno od strane vlada ili međuvladinih međunarodnih institucija (UN, MMF, Svetska banka…) postalo je uobičajena pojava i do krajnje komike devalviralo epitet „nevladin“ u njihovom nazivu. Čije su pare, toga je i muzika. Politički uticaji finansijera očigledni su u delovanju tih „organizacija“. Džordž Soroš otvoreno izjavljuje da finansiranjem „humanitarnih i nevladinih“ aktivnosti „civilnog društvanceta“ kupuje politički uticaj, a profesionalne perjanice NGO s ponosom se kite etiketom stranih plaćenika i izdajnika.
    Vlada se dosetila da parira svojim „nevladinim“ organizacijama.

  8. Čudno je kada Dragana Popović prića o tome. Pa i on je sam deo tih vladinih organizacija. Apsoslutno nista nije uradio na objektivnom izveštavanju o sprovođenju akcionih planova za poglavlje 23 i 24, a za poglavlje 35 koje se tiče Briselskog sporazuma je ćutao o svemu, a na kraju kao napustio grupu da bi stvorio privid objektivnosti. I pitam se ko je njega delegirao da govori u ime OCD, pa u njegovom Centru nema ama baš niko osim njega. Dodatno simulira udruženost sa drufim OCD, a u stvatri se udružio sa nevečanom suprugom sa kojom živi zajedno.

  9. Ja za sve ove pojave nisam znao nešto detaljnije. Ne pratim ovu oblast. Iz znatiželje pročitah ovaj članak. I bogami, ovo što ovde čitam zbilja je ZABRINJAVAJUĆE. Ne može se očekivati, nažalost, da će do razrešenja ove bolesne i naopake prakse skoro doći.

    Komentatori Velizar i Jaćim Milunović (dobar podnaslov „MRTVA TRKA“) ovu praksu razmotriše dobro (naravno, koliko se to u komentaru može). Naznačiše i neka moguća rešenja. Interesantna. Medjutim, ovo talasanje se izgleda tek razbuktava. Biće tu, čini se, još svega i svačega.

    Ne bih umeo ja ovo da rešim kada niko nikoga ne može da spreči da napravi bilo kakvu NVO. Ne daj bože da neko NE, ne može to tako, to ugrožava demokratske odnose. „Popio“ bi taj lik nemerljive …., sve do uvreda i poniženja. Čini mi se.

    E, ja ovde imam jedno zapažanje i stav koji bih izrekao. Pa, ovako biva kada se naša tranzicija iz „onog real socijalističog sistema“ u „novi demokratski“ izvrši NASILNOM IMPLANTACIJOM demokratije u našu realnost. E, naš IZVODJAČ, onaj ko je smišljao i sprovodio sve to, je napravio opasan promašaj. Mnogo nas to košta. U svetu ima i dobrih rešenja za demokratski društveni sistem. Možda je naš IZVODJAČ i to koristio. Medjutim, očigledno je da je IMPLANTAT loše odmeren za organizam naš. I posle promašene implantacije počinju svakojake reakcije organizma, rastu čirevi na sve strane: Postaje teško za preživeti.

    Ja neznam detalje o IZVODJAČU. Ali ono što svi znamo je, da je naša intelektualna elita iz domena društvenih nauka i političa „elita“ naše tz „demokratske opcije“ sve ovo kuvala, kuvala, …I evo gde smo. ODGOVORNOST za sve ovo je OGROMNA. Ne bi trebalo da se oko ovoga sporimo.

    Prozvani bi mogli da se jave. Kako da se ovo ispravlja. Da vidimo šta misle.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.