Većina parlamentarnih stranaka najavila je na jučerašnjem zasijedanju crnogorske skupštine da će podržati Predlog ustava Crne Gore, ali su različito komentarisale njegove odredbe.

Prvi ustav nezavisne Republike Crne Gore

Podršku novom ustavu, nakon 102 godine ustavnosti u Crnoj Gori, pored vladajuće koalicije – Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, najavili su i Pokret za promjene, Bošnjačka stranka, Liberalna partija i Albanska alternativa.

Većina parlamentarnih stranaka najavila je na jučerašnjem zasijedanju crnogorske skupštine da će podržati Predlog ustava Crne Gore, ali su različito komentarisale njegove odredbe.

Prvi ustav nezavisne Republike Crne Gore

Podršku novom ustavu, nakon 102 godine ustavnosti u Crnoj Gori, pored vladajuće koalicije – Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, najavili su i Pokret za promjene, Bošnjačka stranka, Liberalna partija i Albanska alternativa. One su obezbijedile dvotrećinsku podršku ustavu u parlamentu, tako da se neće ići na referendum.

Vladajuća koalicija i dio opozicije smatraju da je Predlog ustava mjera mogućeg u Crnoj Gori, dok Srpska lista, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka gledaju na tekst novog ustava kao na nepravedan i antisrpski dokument.
– Novi ustav biće lična karta države Crne Gore i njene građanske, demokratske, socijalne i ekološke orijentacije – kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić. On smatra da predloženi najviši pravni akt države omogućava svim građanima Crne Gore da u njemu pronađu sebe. DPS smatra da predlog novog ustava predstavlja mjeru koja može da poveže većinu Crne Gore.
– Usvajanje Predloga ustava u parlamentu predstavljalo bi prvi korak ka ravnopravnosti svih u Crnoj Gori, jer bez toga nema povjerenja – ocijenio je potpredsjednik Bošnjačke stranke Kemal Purišić, napominjući da u toj partiji nisu u potpunosti zadovoljni ustavnim rješenjima. Predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković, navodeći da je u Predlogu ustava sadržan građanski koncept države, a svi narodi pobrojani, ocijenio je da je najviši pravni akt odličan, s obzirom na to „ko ga je, kako i koliko pisao“. Poslanik Hrvatske građanske inicijative Božidar Nikolić smatra da je Predlog novog ustava prilično dobar i da je riječ o evropskom tekstu.
Srpska lista je saopštila da neće glasati za novi ustav, jer „nije pravedan i istinit“, zbog čega će biti ustav daljih podjela i dioba. Predsjednik Demokratske stranke jedinstva Zoran Žižić kaže da novi najviši pravni akt predstavlja korak unazad u odnosu na Ustav iz 1992. godine.
– Da je to tako najbolje govori činjenica što u ustavu nije navedena ravnopravnost svih naroda – kazao je Žižić, dodajući da se ustavnim rješenjima ne garantuje da se crnogorsko državljanstvo ne može oduzeti.
Predsjednk SNP Srđan Milić ocijenjuje da Predlog ustava nije po mjeri svih u Crnoj Gori. I za Narodnu stranku, koja neće glasati za novi ustav, ustavni tekst je nepravedan i antisrpski, a samim tim i anticrnogorski, kazao je predsjednik partije Predrag Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari