Voda sa arteške česme u centru Kladova ispravna za piće 1Foto: J. B. K.

Kladovljanima i brojnim gostima koje očekuju u vreme “Etno festivala” predstojećih dana sa najavljenim visokim temperaturama, dobro će doći osveženje i informacija da su analize u referentnoj laboratoriji potvrdile da je voda sa arteške česme u centru grada ispravna za piće.

Ekipe Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara uzorkovale su vodu sa deset javnih česama i izvora u kladovskoj opštini.

Sprovedene analize pokazale su da je voda sa česmu u centru Kladova fizičko – hemijski i mikrobiološki ispravna id a se može koristiti za piće i pripemu hrane.

Ispavna za ljudsku upotrebu je i voda sa arterskih česmi na plaži i kod baraka, kao i sa izvora „Lolić“ u Kostolu.

Iako je voda sa kaptažnih izvora „Pemci“, „Marićević“ i „Vojinović“u Kladovu, zatim sa seoske česme ispod „Čuke“ u naselju Podvrška i sa arterske česme u naselju Rit u gradu, fizičko-hemijski ispravna, ne preporučuje se za piće i pripremanje hrane jer nije ispravna mikrobiološki zbog prisustva streptokoka fekalnog porekla i koliformnih bakterija.

Za piće i pripremanje hrane se ne preporuluje ni voda sa sa seoske česme „La fntna“ u Maloj Vrbici zbog povećane koncentracije nitrata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari