Vodič NUNS-a za pravnu zaštitu novinara kojima je ugrožena bezbednost (VIDEO) 1Foto: Printscreen/ YouTube

Nezavisno udruženje novinara Srbije napravilo je vodič za pravnu zaštitu u slučajevima kada se novinarima ugrožava njihova bezbednost.

NUNS se već duži niz godina bavi temom bezbednosti novinara i vodi bazu napada na novinara (bazenuns.rs)

 

NUNS je jedan od potpisnika Sporazuma o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, koji je potpisan između Rebubličkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i sedam novinarskih i medijskih udruženja i uspostavljen je mehanizam prijavljivanja napada i pretnji novinarima i drugim medijskim profesionalcima u okviru obavljanja posla, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

„Predviđene su kontakt osobe u 27 policijskih uprava širom Srbije i četiri Apelaciona javna tužilaštva i Tužilaštvu za visokotehnološki criminal čije smo kontakte slavi u jednom od prethodnih mejlova. Ukoliko se nađete u nekoj od situacija da Vam je bezbednost ugrožena možete i samostalno prijaviti primarnim kontakt tačkama ili putem našeg udruženja, koje će prijavu poslati kontakt osobi u Tužilaštvu ili MUP. Kontakt tačka u NUNS-u je Marija Vukasović, pravnica koja Vam može pomoći u sastavljanju prijave i svim ostalim pravnim radnjama koje treba da preduzmete“, dodaje NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari