Vođa "grupe Amerika" optužen da je prevario američki fond kako bi dobio pomoć za kovid 1Mileta Milanjić Foto: KRIK/ Printscreen

Mileta Miljanić, vođa jedne od najmoćnijih balkanskih kriminalnih grupa – „grupe Amerika“, optužen je u Sjedinjenim Američkim Državama da je prevario državni fond koji je dodeljivao pomoć preduzećima zbog pandemije korona virusa i to za 150 hiljada dolara.

Miljanić u Americi već čeka presudu za nelegalno posedovanje pištolja, zbog čega je uhapšen u februaru prošle godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Miljanić je svoju firmu „MDP Rebar Solutions“ prijavio za državnu pomoć iako na to nije imao pravo, pa je tako Upravu za mala preduzeća (SBA) prevario za više od 150 hiljada dolara, piše u krivičnoj prijavi koja je sudu u Njujorku podneta prošle nedelje, navodi KRIK.

On je, naime, u martu 2020. godine, na početku krize izazvane koronavirusom, podneo zahtev za pozajmicu u kome je naveo da vodi kompaniju „MDP Rebar Solutions“ koja se bavi građevinskim poslovima.

Američki istražni organi, međutim, utvrdili su da je Miljanić slagao Upravu za mala preduzeća.

Otkrili su da se njegova kompanija ne bavi zakonitim poslovima, već služi da se milioni dolara prebacuju osobama koje su uključene u organizovani kriminal. Na to ukazuje i činjenica da su u kompaniji zaposleni samo Miljanić, članovi njegove porodice i savetnik mafijaške porodice Gambino, piše u krivičnoj prijavi.

Agent FBI-a koji je vodio slučaj analizirao je troškove firme i utvrdio da novac nije trošen na način na koji ga inače troše građevinske kompanije, poput kupovine materijala, već je uplaćivan Miljaniću i njemu bliskim ljudima.

Tako, od 6,8 miliona dolara koliko je firma prihodovala od 2018. do 2021. oko 1,7 miliona isplaćeno je Miljaniću i njegovoj porodici, 1,5 miliona šefu porodice Gambino, a ostatak novca njegovim saradnicima, od čega je 10 hiljada dolara prebačeno njegovoj devojci, piše u prijavi.

Osim toga, federalci tvrde da je Miljanić lažirao poslovne knjige i finansije kako bi izgledalo da su mu trošovi veći od prihoda i tako izbegao da plati porez.

Miljanić se prekjuče pojavio pred sudom u Njujorku. Sudija je odbio njegov zahtev da izađe iz pritvora pošto postoji opasnost od bekstva.

On se u pritvoru nalazi od februara proše godine kada je uhapšen jer je u stanu držao pištolj bez dozvole. U decembru je priznao krivicu i čeka presudu.

Moćne veze „grupe Amerika”

Miljanić je šef jedne od najmoćnijih i najdugovečnijih kriminalnih organizacija, poznate kao „grupa Amerika“. KRIK i novinarska mreža OCCRP pre dve godine objavili su serijal priča o ovom kriminalnom klanu, a ova novinarska otkrića citirana su u dokumentima američkog tužilaštva.

Miljanić je na čelu ove kriminalne grupe od kraja devedesetih, kada je njen dotadašnji šef Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac, koji je bio umešan u seriju ubistava, iznenada nestao. Veruje se da ga je kidnapovala i ubila suparnička grupa.

Pod Miljanićevim vođstvom „grupa Amerika“ postala je jedna od vodećih međunarodnih mreža za šverc kokaina, o čemu su KRIK i OCCRP detaljno pisali.

Kriminalci iz ovog klana imali su protekciju srpske obaveštajne agencije BIA, ali deluje da su Miljanić i njegovi saradnici imali zaštitu i u Americi.

Na to je ukazivalo nekoliko činjenica: Miljanić je još 2003. u Njujorku optužen za šverc kokaina, ali suđenje nije nikada počelo. Takođe, iako je pobegao iz Italije pre nego što je do kraja odslužio zatvorsku kaznu, on je slobodno živeo u Americi gde se nije skrivao. U Njujorku je 2016. godine snimljen iza tadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, prilikom posete izgoreloj srpskoj crkvi na Menhetnu.

Stvari su se promenile nakon novinarskih otkrića, kada je uhapšen u februaru prošle godine u svom domu u njujorškom naselju Kvins jer je posedovao pištolj za koji nije imao dozvolu.

Miljanićevo ime je spominjano u još jednom velikom slučaju u Njujorku – u postupku koji se zbog korupcije vodi protiv Džejmsa Kahila, moćnog šefa unije sindikata i bliskog prijatelja bivšeg guvernera Njujorka Endrjua Komoa. Kahil je uhapšen 2020. godine i optužen za primanje mita, a u dokumentima američkog tužilaštva koje ga je pratilo i prisluškivalo pominju se i „grupa Amerika” i Miljanić, kao i otkrića KRIK-a i OCCRP-ja o ovoj kriminalnoj grupi.

U prisluškivanim razgovorima koji su citirani u dokumentima Kahil je rekao da je Miljanić njegov čovek, kao i da ima „ekipu za masovna ubistva“. Otkrio je da Miljanić i njegov sinovac imaju zajednički građevinski posao.

Drugi čovek ove grupe i Miljanićeva desna ruka, Zoran Jakšić, takođe je završio u zatvoru, ali u Peruu gde je ugovarao poslove kupovine droge.

Osuđen je na 25 godina robije zbog šverca kokaina, a pokušao je da pobegne iz zatvora na spektakularan način – u saradnji sa čuvenim meksičkim kartelom Sinaloa, finansirao je izgradnju podzemnog tunela.

Policija je, međutim, saznala za ovaj plan i otkrila tunel, a Jakšić je premešten u bolje čuvan zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari