Vođa indijske opozicije Raul Gandi izbačen iz parlamenta 1Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Glavnom vođi opozicije u Indiji Raulu Gandiju, žestokom kritičaru premijera te zemlje Narendre Modija danas je oduzet poslanički mandat, dan pošto ga je sud proglasio krivim za klevetu i osudio ga na dve godine zatvora zbog ismevanja Modijevog prezimena u predizbornom govoru.

Postupanja protiv Raula Gandija, praunuka prvog premijera Indija Mahatme Gandija, naišla su na raširenu osudu među Modijevim protivnicima, i smatraju se još jednim dokazom napada vlade na demokratiju i slobodu govora, i pokušajem gušenja drugačijeg političkog mišljenja.

Uklanjanjem Gandija iz politike nanet je krupan udarac opozicionoj stranci koju je vodio u oči opštih izbora naredne godine.

Lokalni sud u Modijevoj rodnoj saveznoj državi Gudžarat osudio je Gandija prošlog četvrtka zbog govora, održanog 2019. godine, u kojem je postavio pitanje „zašto se svi lopovi prezivaju Modi“.

U istom govoru Gandi je pomenuo tri osobe koje se prezivaju Modi, a nisu međusobno povezane: odbeglog tajkuna koji trguje dijamantima, sportskog zvaničnika koji je izbačen iz nacionalne kriketaške prve lige, i indijskog premijera.

Po indijskom zakonu, poslaniku koji je osuđen krivično na kaznu zatvora od minimum dve godine oduzima se mandat i izbačen je iz parlamenta, ali je Gandi na slobodi uz kauciju u narednih 30 dana, i planira da se žali.

Opozicioni poslanici potrčali su danas da se stave u njegovu odbranu, ocenivši njegovo izbacivanje iz parlamenta kao novo dno za indijsku ustavnu demokratiju.

Kritičari Narendre Modija kažu da je indijska demokratija u opadanju otkako je on 2014. godine došao prvi put na vlast. Optužuju njegovu vladu za populizam i hinduski nacionalizam, što je optužba koju ona poriče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari